Svjetski dan ljubaznosti

U srijedu, 13.11. obilježavao se Svjetski dan ljubaznosti. Moram priznati da baš i nisam neki fan ovih dana kad se obilježava nešto što bi nam trebalo biti “normalno za činiti” svakoga dana. No, opet je dobro prilika da zastanemo na tren, prisjetimo se najvažnijih životnih vrijednosti i razmislimo koliko smo zapravo dobri i pravedni jedni prema drugima. Samo jedan mali znak pažnje, jedna lijepa riječi mogu nekome mnogo značiti, razveseliti ih i pružiti im samopouzdanje kojeg nam često nedostaje.

Svjetska organizacija ljubaznosti (da, i to postoji :-)) proglasila je 13.11. Svjetskim danom ljubaznosti još 1988.godine. Cilj je zapravo bio potaknuti sve nas da zanemarimo različitosti temeljene na tome gdje živimo, iz kakve obitelji dolazimo, koje smo rase ili koju vjeru živimo.

Ovdje vam donosim nekoliko romana različitog sadržaja ,ali opet vezanih uz temu o kojoj pišem. Zavirite u barem jednu od tih knjiga (o nekima smo već i pričali), vjerujem da će vas potaknuti da sljedećeg dana budete  mrvicu ljubazniji prema baki, mami, prijatelju, nastavniku u školi, teti u dućanu…

 

I za kraj izreka jednog od najpoznatijih engleskih književnika, Georga Elliota, u čija djela možete zaviriti kada malo porastete :

“Prvi uvjet ljudske dobrote je nešto voljeti, a drugi nešto poštivati.”

Budite ljubazni jedni prema drugima,

bok!

Komentiraj