Klupe koje pričaju priču!

Ovog ljeta, suncu i šetnjama, u mojem se malom mjestu Virju veselimo još više nego inače. Pitate se zašto? Jer će upravo ovih dana u svim naseljima naše Općine, na šetnicama, svoje mjesto zauzeti nove klupe.

Nisu to obične klupe kakve se mogu naći u svakom parku na svijetu. Ne. Naše su svoj oblik dobile ni više ni manje nego u knjižnici. No,vratimo se na početak priče. Preuzbuđena sam pa brzam.

Naša Općina Virje je velika Općina ali još uvijek premalena da bude grad. Imamo prekrasan veliki novi vrtić i vrlo lijepu i veliku školu. Više od 600 djece ovo mjesto zove svojim domom. Ali…  uvijek postoji taj „ali“. Virje je sastavljeno od više malih naselja koja su rasuta po ovim lijepim podravskim bregima i mnoga djeca upravo zbog te udaljenosti ne mogu često dolaziti u knjižnicu. Djeca koja jednako kao i sva zaslužuju imati djetinjstvo ispunjeno pričama i bajkama.

Stalno se trudimo surađivati što više s Područnim razrednim odjelima, Udrugama i roditeljima i organizirati različita događanja upravo za tu djecu, a ove godine ostvario nam se i jedan dugogodišnji san. San o susretu s pričom u šetnji. Zamislite to, šetate svojim mjestom i hop! usput sretnete priču. U izmišljanju kakav bi dom mogli izgraditi za priče sjetili smo se da su klupe najbolji izbor, jer će roditelji onda zasigurno poželjeti sjesti, zadržati se časak i pročitati s djecom priču.

U potrazi za najboljom i najljepšom klupom koja će biti Klupa-pričalica otišli smo čak do Belog Manastira (što je dosta daleko od Virja) i tamo našli drage ljude koji su nam pomogli napraviti klupe koje u svojem naslonu imaju savršeno mjesto u koje se mogu smjestiti priče.

Od tuda nadalje je bilo lako. Pomoglo nam je Ministarstvo kulture i naša Općina pa su klupe već stigle. Preostalo nam je samo s prijateljima u tiskari priču preoblikovati iz slikovnice u dugački plakat i ubaciti u naslon.

Najbolje, naj naj naj najbolje od svega je to što priče u naslonu klupa možemo mijenjati! Tako će se djeca u svim naseljima Virja moći stalno iznova sretati s novim pričama kad god budu šetala mjestima!

 

 

Zamislite, samo na trenutak, zamislite… Kako bi bilo da sve klupe u svim parkovima i svim autobusnim stajalištima i svim šetnicama u cijeloj Hrvatskoj zamijenimo s klupama-pričalicama. Zamislite zemlju u kojoj ni jednom djetetu ne nedostaje priča u njegovom djetinjstvu! Nije li to predivna zamisao?!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s