MAJKE – simboli nježnosti, brižnosti i bezuvjetne ljubavi

Ususret Majčinom danu koji se svake godine obilježava druge nedjelje u svibnju, ovaj post posvećujemo upravo majkama kao likovima u književnosti.

 

Image result for majčin dan
Slika preuzeta s: http://www.vrisak.info

Majčin dan počeo se obilježavati 12. svibnja 1907. godine. Tog je dana Anna Marie Jarvis dijelila 500 bijelih karanfila u mjesnoj crkvi drugim majkama kako bi izrazila ljubav prema svojoj preminuloj majci, ali i čast drugim majkama. Tog je dana osnovala i Memorial Mothers Day Meeting, koji je prerastao u službeni državni praznik u čast majki. Inicijativa se već dvije godine nakon proširila u 45 država diljem SAD-a, a kasnije i diljem svijeta.

U dječjoj književnosti lik majke pojavljuje se najčešće kao oslonac, potpora djeci prilikom odrastanja, sazrijevanja i ulaska u svijet odraslih. Majke, kao i u stvarnom životu, krase osobine strpljivosti, brižnosti, topline, one se bore protiv zla, zaštitnički su nastrojene prema svojoj djeci, nerijetko mudre i snažne, stupovi obitelji snažnih moralni načela. U ovom postu izdvojit ću nekoliko književnih majki koje su meni ostale u sjećanju, a nadam se da ćete mi i vi svojim prijedlozima pomoći da popunimo ovaj popis. 😉

 1. Molly Weasley (Harry Potter – J. K. Rowling) –iako nije bila majka glavnom junaku,
  An illustration of Molly Weasley from the Philosopher's Stone.
  Slika preuzeta s: http://www.pottermore.com

  ostala je zapamćena kao srce i duša obitelji Weasley, obitelji sa sedmero djece. Otvorenog srca i topline brinula se i za sirotog Harrya, koji je ostao bez roditelja kao beba. Osim svoje topline i brižnosti, Molly se istaknula i kao hrabra žena boreći se protiv zla. Ponekad je i zovu Majka hrabrost novog vremena.

 2. Isabel Pullman (Čudo . J. R. Pallacio) – majka desetogodišnjeg dječaka koji zbog genetskog poremećaja ima nepravilnu formaciju lica, simbol je bezuvjetne ljubavi i majčinske snage. U današnjem svijetu u kojem je fizički izgled vrlo važan, vrlo je teško živjeti s fizičkim nedostatkom. Strašan je to teret na leđima djeteta kojeg okolina ne prihvaća, a nerijetko mu se ruga i ismijava. Još veći je to teret na leđima roditelja koji moraju imati snagu i mudrost izvesti to dijete na pravi put i izgraditi ga u dobrog čovjek s ispravnim pogledom na svijet. Upravo te osobine posjeduju i Auggijevi roditelji – Isabel i Nate. Isabel nije dopustila da Auggie o sebi stekne sliku drugačijeg i neprihvaćenog dječaka, nego je uvijek iz njega izvlačila ono najbolje. Upravo je ta snaga Auggieu olakšala prilagodbu na novu školu i prijatelje.
 3. Rosa Huberman (Kradljivica knjiga – Markus Zusak) – nije „tipična“ majka. Iako nije
  Related image
  Slika preuzeta s: http://www.deviantart.com

  bila biološka majka maloj Liesel, i isprva je teško prihvaćala još jedna usta koja je trebalo u hraniti u gladnim ratnim godinama, Rosa je pokazala pravu majčinsku brigu. Iza otrovnog jezika i teške ruke skrivalo se jedno veliko srce, koje je pristalo udomiti i hraniti malu Liesel, a kasnije i Maxa Vanderburga, židovskog vojnika koji se skrivao u podrumu Hubermanovih i zbog kojeg je cijela obitelj bila u opasnosti od nacista.

 4. Korina (Biser iz parka – Đurđica Stuhlreiter) – Korina nije tipična majka, ona je majka s problemima, labilna, ne baš simpatična, a njena kćer često je se srami zbog nezrelog i nepoželjnog ponašanja. Korina je majka kakve majke znaju biti kada se ne znaju nositi s problemima koji ih snađu u životu. A samim time ne znaju niti pružiti podršku svojoj djeci na putu odrastanja i sazrijevanja. No, ni jedan problem nije nerješiv, a svaka nezrelost može prijeći u zrelost.
 5. Starica (Šuma Striborova – Ivana Brlić-Mažuranić) – Starica je primjer bezuvjetne ljubavi majke prema sinu. Iako ju je snašla teška sudbina, Starica nije htjela prihvatiti nikakvo bogatstvo ili ljepotu u zamjenu za zaborav sina. Radije je prihvatila tužnu sudbinu bez sina, znajući da je negdje živ. Na kraju joj se požrtvovnost i ljubav vraćaju na najljepši mogući način – sin se vraća u okrilje njihovog toplog doma u kojem su zavladali mir, ljubav i poštenje.

 

Imate li vi koji prijedlog, dragi Tragači? 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s