Jesu li se rodile nove Marije Jurić Zagorke?

Heej , Tragači!

Dugo nisam pisala, dugo nisam razglabala o knjigama i jednostavno dugo niste čuli moje mišljenje o knjizi kroz preporuku. Nećete ni danas ;).  Odlučila sam da ću se ovoga puta baviti književnicama, u prvom redu jednom posebnom književnicom i jednostavno izreći svoje mišljenje, svoj osobni stav.

Rosie Kugli

Pa, Tragači, je ste li čuli za Rosie Kugli? Ako niste, danas ću vas upoznati s radom ove predivne žene. Žene koja uz sve što radi je i majka, a onda zasigurno dolazi i ona titula kraljice. Rosie je diplomirana pravnica, ali više od sudnice i parnica voli književnost i književni rad. To je dokazala brojnim književnim djelima koje je napisala. Njezina specijalnost na području književnog rada su ljubići  za one malo starije i biografski romani za mlađe čitatelje u kojima se bavila uspješnim životima ponajboljih hrvatskih sportaša poput Ive Majoli, Janice Kostelić, Gordana Kožulja i Kristiana Curavića. Odlučila je pokazati mladima kako nisu sami u svojim neobičnim, ali zasigurno ne i zanemarivim problemima s alkoholom, opojnim sredstvima, izlascima i ostalim stvarčicama koje se vrzmaju po glavama tinejdžera poput dosadnih mušica. Pročitala sam sve njezine biografske romane o našim sportašima i po završetku čitanja pustila sam i suze, jer Rosie se unijela u knjige, u njihov život, pišući prelijepe usporedbe i dajući mladima snagu i motivaciju da oni mogu što god požele i da im je samo nebo granica.  Toliko me motivirala ta žena, dala mi je snagu za sve što god sam poželjela, dala mi je vjere da mogu ako zaista hoću, čak i letjeti. Dragi Tragači, samo se šalim s ovim letenjem, ali želim vam reći koliko me motivirala ta naizgled obična žena, a u njoj zapravo toliko talenata i toliko dobrote da priča, piše i dijeli savjete mladima. Zaintrigirala me činjenica da pisci koji se bave književnošću za mlade mogu tako doprijeti do čitatelja i da im jednostavno mogu kroz knjigu biti prijatelji, motivatori i ljudi koji svakom svojom knjigom mogu barem pokušati riješiti problem ili jednostavno biti svjetlo na kraju tunela.

Nije li onda Rosie Kugli jedna od ljudi, književnika koji su zaista pravi primjeri, u prvom redu odraslima, za ono što čine? Nije li nam pokazala kako je zaista nije briga što će misliti drugi, kako želi iskakati iz kalupa jer je to ona i kako jednostavno želi spasiti mlade ljudske živote? Nije li ova žena zaslužila veću zahvalu za sve što čini?

Sa svojih ‘malih’ 14 godina imam veliku potrebu za iznošenjem ovakvim misli i stavova, a

Marija Jurić Zagorka

svemu su me tome naučile žene poput Rosie Kugli. U prvom redu moja majka koja se  trudi  usaditi u mene tu jačinu uma da su i žene jake i bitne, iako ih zovu pripadnicama nježnijeg ili slabijeg spola. Rosie Kugli, Melita Rundek, Jasminka Tihi Stepanić, Ivana Guljašević , Maja Brajko-Livaković, Julijana Matanović, Sonja Smolec… nisu li to sve žene koje su zaista pokazale  jačinu i ženstvenost, borbenost i entuzijazam u zanimanjima koje rade? Žene koje su od malena gradile moje stavove i s kojima sam odrastala i s kojima želim i ostariti. Čitajući nešto što će motivirati, spasiti mlade ljude i pokazati im pravi put… Ove su žene poput Marije Jurić Zagorke, toliko hrabre i vjerne svojim stavovima… Hvala im na tom…

Tragači, volite svoje ciljeve i ostvarite ih. Na tom putu bit će i prepreka, ali budite dovoljno snažni da ih srušite. Budite poput Rosie i ostalih književnica, neka vam one budu uzor.

Vašaaa Megi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s