VEZANJE TENISICA S JEDNOM NEPOZNANICOM

 

Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom

Dječak Leon Antunović Žurić, majka Neda, otac Ivan i baka Sara glavni su protagonisti romana Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom Julijane Matanović. Oni su ti koji čitateljima prepričavaju događaje iz njihovog kuta gledišta. Svatko od njih je zadužen za prepričavanje određenog dana. Kroz njihove priče otkrivamo da se radnja romana događa u sedam dana.

Leon je dječak koji ima određene želje i poglede na svijet, a nikako se ne poklapaju s maminim. Obožava fiziku i matematiku,a ne voli hrvatski jezik. Izrazito je kreativan u smišljanju načina za izbjegavanjem nečega što ne želi.

Majka se ne može pomiriti s Leonovom četvorkom iz hrvatskoga, a niti s njegovim izražavanjem pa ga šalje na otok Prvić u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva. Ona se postavlja prezaštitnički prema Leonu, a to se naglašava svaki put kada ga nazove zlato mamino ili kad čitatelj otkrije da je žalosna što Leonu nije kupila tenisice na čičak (u sedmom je razredu, a ne zna vezati tenisice s vezicama).

Roman je pisan duhovitim stilom, jezikom kakvim govore mladi (veliki broj poštapalica kao što su ovoga, boli glava, jesss).

Otac Ivan i baka Sara likovi su koji unose humor svojom pojavom, govorom i ponašanjem.

„Kazala sam malom da je njegova majka ustrašena za njega, da ga sigurno neće poslat na put, i to još na otok, bude li navečer imo i malih znakova bolesti.“

Roman Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom mogao bi biti početak jednog divnog prijateljstva čitatelja i opusa Julijane Matanović.

Oglasi

4 thoughts on “VEZANJE TENISICA S JEDNOM NEPOZNANICOM

  1. Roman sam pročitala i svidio mi se. Posebno mi je zanimljiv odnos mame i sina koji nije nimalo sličan mom iskustvu s mamom jer je mene moja mama prihvaćala baš ovakvu kakva jesam.

  2. Iskreno…Roman nije ostavio dojam kakav sam očekivala.Opisila bih ga kao prosječno štivo kada nemaš vremena za dobru i zapetljanu radnju. Nešto što mi se dopalo je izbor mjesta koji je spisateljica uzela…Definitivno Prvić je odlična lokacija, Faust Vrančić kao povijesna ličnost koja je toliko napravila za hrvatski jezik i rod…Pikirala je jako dobre natuknice za priču,ali ih je osobno po meni malo lošije iskoristila…Ova knjiga je bila predložena za nagradu Anto Gardaš…Iskreno ,nisam pročitala sve knjiga sa popisa pa ne bih puno komentirala…Ali, znam da su na tom popisu bile Dom iza žice i Dnevnik o Evi,a to su izvrsne knjige…Jasminka Tihi je spisateljica koja piše ozbiljno, promišljeno i po mom guštu…Nešto slabiji roman ,ali svakako dobra ideja…Inače nagradu Anto Gardaš odnijela je spisateljica, moja najdraža…Melita Rundek💫

    1. Magdalena pohvaljujem tvoj komentar u kojem si vrlo lijepo izrekla svoj stav o knjizi i kakav je dojam ostavila na tebe. I slažem se s tobom da knjiga ne ostavlja veći dojam od očekivanog… nedostaje joj ono nešto. Tko poznaje pismo Julijane Matanović očekivanja su još veća jer su mi do ove sve njezine knjige bile jako dobre, a ova je samo dobra.
      Ali obzirom da knjige imaju tu čudesnu moć da različito djeluju na različite ljude, moguće je da će nekom ova knjiga biti baš izvrsna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s