Kome je zapravo rođendan?

Jeste li znali da je 2. travnja rođendan Hansa Christiana Andersena, svima nama najdražeg bajkopisca.

Upravo na taj dan, slavi se i Međunarodni dan dječje knjige. Zašto se slavi? Da podsjetimo sve odrasle da nije sve u poslu, porezu, politici, propisanom kontnom planu proračunskog računovodstva i drugim izmišljotinama kojima si kompliciramo živote. Ajde sad još jednom pročitajte ova nakošena slova, pa recite da si ne kompliciramo živote na sve moguće načine.

Treba podsjetiti i djecu. O da. Nije sve ni u lajkovima, selfijima, ocjenama, tenisicama (sa šljokicama i bez šljokica), 27 različitih izvannastavnih aktivnosti i domaćoj zadaći koja je možda ostala zaboravljena. Ok, zadaću ne bi trebalo zaboraviti. Ali i dječji su životi ponekad zakomplicirani.

Upravo zato se svi zajedno moramo podsjetiti, da je potrebno duboko udahnuti, udobno se smjestiti i pročitati dječju knjigu. I odrasli isto trebaju pročitati koju dječju knjigu.

Otploviti u neki fantastični svijet, ili veselu pustolovinu, s dragim likovima i čudesnim događajima… Odmoriti se od komplikacija i otkriti mudrost i snagu i sreću između korica.

Na Međunarodni dan dječje knjige, još netko slavi rođendan. Naša nacionalna kampanja „Čitaj mi!“. Ovi svi interpunkcijski simboli su tu jer se kampanja zove Čitaj mi! s uskličnikom na kraju. Uskličnik je tu da se naglasi koliko je važno čitati djeci od rođenja. Kampanja je u posljednjih 5 godina okupila više od 200 knjižnica i drugih ustanova koje su zajedno organizirale više od 1000 događanja za više od 50000 roditelja i djece. I svima smo im ispričali koliko je važno čitanje, koliko su važne slikovnice i koliko su važne dječje knjige. Koliko nam pomažu od rođenja u razvoju mozga i učenju. Pa do naših starijih dana, kad se čitanjem knjige možemo odmoriti od kompliciranih dana.

Idemo zato danas pročitati jednu bajku (ne mora biti ni Andersenova), tako se slavi rođendan kampanje Čitaj mi!

Napišite nam u komentar koja vam je najdraža bajka. Uz koju knjigu se osjećate da ste se malo odmorili.

P.S. Nek se zna da ova knjižničarka vjeruje da su tenisice bolje sa šljokicama.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s