DAN PISMENOSTI

ild-2016-infographicNa današnji dan obilježava se Međunarodni dan pismenosti koji je UNESCO proglasio prije točno 50 godina. Ove godine glavni je moto:

ČITAJUĆI PROŠLOST – PIŠEMO BUDUĆNOST

Više o tome možete pročitati na službenoj UNESCO-ovoj stranici: http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/literacy-day/  

Prema podacima iz popisa stanovništva (2011.) o stanju pismenosti u Hrvatskoj 0,8 posto stanovništva starijeg od 11 godina  je nepismeno. Među njima je 323 dječaka i 208 djevojčica u dobi između 10-14 godina. Zanimljivi su i podaci o informatičkoj pismenosti koji pokazuju da se 57,4 % Hrvata starijih od 10 godina zna služiti internetom, 53 % e-mailom, 45,2 % tabličnim izračunima, a 52,1 posto obradom teksta.

Čitajući knjige, pored same tehnike čitanja uči se još puno toga, npr. značenja riječi koje proširuju riječnik. Kada u tekstu naiđem na riječ koju ne razumijem, njezino značenje potražim u rječnicima jer tekst koji čitam želim u potpunosti razumijeti. To znači da se opismenjujemo cijeli život.

Predlažem dvije igrice koje su baš prigodne uz Dan pismenosti:

IGRICA “ZNALAC OD RIJEČI”

ZNALAC OD RIJEČI“Znalac od riječi” je igrica u kojoj se otkrivaju značenja riječi i koju možete napraviti sami. Za igru je potrebno na više kartica ispisati manje poznate, neobične, zanimljive, smiješne, dugačke, teško izgovorljive i druge riječi koje poslažete na stol okrenute licem prema dolje. Igrači sjednu za stol i jedan po jedan nasumce uzimaju po jednu karticu sa stola. Zatim redom kojim su uzimali karticu čitaju naglas izvučenu riječ i odmah govore  što misle da ta riječ znači, a zatim se u rječniku potraži što piše uz tu riječ. Ako se tumačenje igrača slaže s napisanim u rječniku igrač dobiva jedan bod. Onaj igrač koji na kraju ima najviše bodova pobjednik je igre i dobiva titulu ZNALAC OD RIJEČI.

IGRICA “BRATOLJUB”

bratoljub“BRATOLJUB” je slična igrica s riječima igrici “Znalac od riječi” prihvatljivija onima koji više vole nove tehnologije jer se radi o aplikaciji za pametne telefone. “Bratoljub” je društvena igra sa stranim riječima. U igri se za slabo poznatu riječ iz rječnika stranih riječi, smišlja značenje, a potom razabire koje je značenje ispravno među svim izmišljenim značenjima. Igrači se boduju na temelju sposobnosti raspoznavanja pravog značenja riječi i uvjerljivosti njihova izmišljenog značenja.

Aplikaciju možete ‘skinuti’ sa Google Play-a na svoje pametne telefone: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.mmatasic.bratoljub&rdid=hr.mmatasic.bratoljub

Nadam se da ćete odigrati koju od predloženih igara. O tome na blogu ostavite komentar. I svakako se pohvalite ako ste postali Znalac od riječi 🙂 .

I za kraj ruska poslovica:

UM BEZ KNJIGE JE KAO PTICA BEZ KRILA

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s