Doričin dnevnik

Doričin dnevnikPozdrav Tragači,

šaljem vam jedan povijesni pozdrav, odnosno pozdrav iz prošlosti. Iskreno, ja sam se se malo zaletila i pomislila kako bih to mogao biti jedan tipičan i realistični dnevnik, ali nije. Glavna junakinja romana je Dorica, djevojčica koja proživljava jako teške trenutke u svom životu. Radnja romana odvija se  u vrijeme II. svjetskog rata. U ratne pobjede uletio je njen tata, a ona od njegovog odlaska osjeća nesigurnost i strah. No dobro, vratimo se kratko u sadašnjost i saznajmo nešto o Maji Gluščević – spisateljici ovog romana koji nema tipičan kraj. Maja Gluščević rodila se u Zagrebu 6. siječnja 1932. Djetinjstvo je provela stanujući u centru grada, a s obitelji je tu živjela i baka koja je sramežljivoj Maji bila dugo vremena jedino društvo. Bila je sramežljiva učenica i teško sklapala prijateljstva. Patila je od disleksije pa je tečno naučila čitati tek s 12 godina. Početkom 50-ih upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je studirala engleski i njemački jezik. Početkom 80-ih godina napisala je “Priču o Jelenku” po istoimenom televizijskom scenariju kojeg je napisala sa suprugom Obradom. Godinu dana nakon toga pojavio se i njezin drugi roman “Vuk samotnjak” napisan također prema filmu koji je ostvario uspjeh. Za svoj književni rad dobila je i nagradu “Grigor Vitez”.

Vratimo se sada u prošlost i saznajmo što se dalje dogodilo… Dorica počinje pisati dnevnik kako bi njezin tata kada se vrati znao što se događalo dok ga nije bilo. U njega je zapisivala sve svoje osjećaje, razgovore sa zagrebačkim prijateljicama, nestrpljivost zbog tatinog povratka, opisivala mamina ponašanja dok ga nije bilo, želju da nabavi psa, nepravde i druge stvari. U vrijeme velikog napada na Zagreb mama i Dorica otišle su kod kume u Samobor. Tamo su živjele neko vrijeme, a Dorica je krenula u kućnu školu koja se održavala upravo u njihovoj kući. Upoznala je Miška i Miricu i njezinog slatkog psa. Radnja se zapetljala kada jr Dorica saznala za Miričinu najbolju prijateljicu i Miškovu ljubav- Saru. Doznala je da je Židovka i da je imala velike probleme prije nego je nestala…..

Ako vas je zainteresirao ovaj kratki opis knjige posudite je i pročitajte, ja sam je pročitala u jednom pljusku vala .

Preporuku napisala Megi!

Oglasi

2 thoughts on “Doričin dnevnik

  1. Maja Gluščević je spisateljica koja je obilježila moje djetinjstvo, no ovo je jedina njena knjiga koju nisam pročitala. Moram priznati da sam već pomalo i zaboravila na nju sve dok nije osvanula ova preporuka. Možda pročitam u skorije vrijeme… Sve pohvale Megi za lijepo napisanu preporuku! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s