Zabranjene knjige

Hej, tragači!

Jeste li čuli da postoje zabranjene knjige koje se, kao, ne bi smjele čitati??? Nažalost da, postojalo je i postoji mnogo takvih knjiga. Stručni naziv za taj neobični postupak zabrane je-cenzura.  Najjednostavnije rečeno, neki pojedinci, ali i veće organizacije žele kontrolirati pristup sadržaju koji je njima jako, jako sumnjiv, a zašto im se neka priča, film ili pjesma ne sviđaju, često nije jasno. Razlozi mogu biti politički ili imaju veze s nečijom vjerom. Također, postoji više vrsta cenzure,  npr. kad se neko djelo zabrani čitati već prije samog objavljivanja tj.prije nego dođe na police vaših knjižnica ili kad se zabrani pristup nakon objavljivanja.

Slijedi nekoliko primjera knjiga koje su bile ili još jesu zabranjene:gaćeša

Lewis Carrol: Alisa u zemlji čudesa

Braća Grimm: Crvenkapica

Dnevnik Anne Frank

Mark Twain: Pustolovine Hucklberyja Finna

J.K. Rowling: Harry Potter

Dave Pilkey: Kapetan Gaćeša

C.S.Lewis: Kronike iz Narnije:Lav, vještica, ormar

Pitate se što je pogrešno radila Crvenkapica? U jednom od prvih izdanja bajke iz 19.stoljeća nosila je bocu vina za baku u svojoj košarici. A naš dragi Harry Potter ispao je loš zato što se bavio čarobnjaštvom, dok je pak Anna Frank optužena što je tako iskreno opisivala svoj život u dnevniku.  Hm, jesu li to zaista dovoljni razlozi da se nekome zabrani čitanje ovih knjiga? Ili bi trebali svakom čitatelju pružiti priliku da sam odluči što mu se sviđa, a što ne?

Više od 30 godina obilježava se i Tjedan zabranjenih knjiga (uglavnom početkom mjeseca listopada) kada se glasno i jasno želi dati na znanje da ćemo čitati što poželimo, ali se nažalost prisjećamo  da tamo negdje postoje ljudi kojima se ne sviđa ono što čitamo. Stvarno smiješno, zar ne? Naravno da postoje knjige koje su možda malo više primjerene za odrasle, a neke možda malo više za djecu. To već dobro znate, ali nikako ne bi smjele biti zabranjene. Svi imamo pravo na slobodan pristup informacijama i moramo poštovati tuđa mišljenja, različitost, drugu vjeru, kulturu i običaje.

Pada li vam na pamet još koja zabranjena knjiga? Pišite! 🙂

Uživajte u suncu ovih dana, bok!

 

 

2 misli o “Zabranjene knjige

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s