Lunapark

Lunapark

Bok tragači! Nadam se da ste dobro raspoloženi i spremni za jednu KRIMI preporuku!

Glavne junake priče iz pera Nives Madunić Barišić mogli ste sresti i u romanu  Tajna čokoladnih bombona kad je djevojčica Tara upoznala detektiva, psa Melkiora, tragajući za svojim nestalim djedom. Njihovo prijateljstvo nastavlja se i u ovom romanu,  ali dolazi na kušnju zbog Ajše, djevojčice romske nacionalnosti koja unosi pomutnju zbog tajnovite obiteljske prošlosti.

Kad se iznenada Tara započne družiti s Ajšom, Melkior postane sumnjičav zato što doživljava Ajšu kao djevojčicu bez doma, koja živi u nehigijenskim uvjetima i hoda bosa po cesti. A pomalo je i ljubomoran na nju kad Tara puno vremena provodi u njenom društvu. U početku ne pokazuje zabrinutost, ali nakon susreta s Ajšinom četveronožnom prijateljicom Lejlom odluči pokrenuti istragu. Lejla se boji da će Ajša pobjeći iz Lunaparka zato što se ne slaže sa svojim ocem te je uvjerena da u kućici crvenog krova drži zatočenu njenu majku. Melkior uz pomoć svojih prijatelja istražitelja-Grete, Tomice, ali i Merlina, iskusnoga detektiva i čarobnjaka, glavnoga ravnatelja njihove tajne organizacije, doznaje da se Ajšin otac zapravo čudno ponaša s razlogom, a da Lejla nije bila potpuno iskrena o njenom odnosu s ovom obitelji. Ajša zaista odjednom nestane, a njen otac sprema se na put. Melkior ga odluči slijediti kako bi saznao kakvu tajnu krije…

Ovaj roman, osim obiteljskih odnosa i odanog prijateljstva, prvenstveno tematizira odnos prema romskoj zajednici čiji članovi su često neprihvaćeni u društvu te se osjećaju posramljeno i izolirano. Osim toga, djevojčice Tara i Ajša ušle su u pubertet, pa se autorica kroz fabulu osvrće i na tu fazu razvoja koju svaki čovjek prolazi. Posebice se to očituje kod Tare koja teško shvaća svijet u kojem živi i strašno je nesigurna u sebe i sumnjičava prema drugima.

Vjerojatno ćete se čitajući ovaj roman poistovjetiti s nekim likom ili situacijom te na kraju zaključiti kako treba biti tolerantan prema svakoj kulturi i običajima. A pubertet je prolazna stvar-donosi nam pregršt novih i nenadanih situacija i raspoloženja, ali o njima treba popričati s odraslima i objeručke ih prihvatiti.

Jeste li možda već pročitali ovu knjigu? Svakako preporučujem!

Uživajte u vikendu koji dolazi, bok svima!

 

Oglasi

7 thoughts on “Lunapark

  1. Knjigu sam pročitala čim je izašla zato što me prvi dio oduševio, a nije me ni ovaj razočarao. Knjiga je jako zanimljivai definitivno ju preporučam svima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s