Putujmo na listovima knjiga!

Dragi Tragači,

pozdrav iz Rijeke! Ovaj post nastaje skoro pa na samoj morskoj obali. Lijepo je ovdje kod nas. S jedne strane plavo more, s druge strane planine Gorskog kotara. Jeste li ikada bili u našem gradu?

Huckleberry-Finn
http://atelophobia.edublogs.org/2014/12/10/%E3%80%90huckleberry-finn%E3%80%91paradise-of-raft-and-mississippi-river/

Pitate se zašto ovaj zemljopisni uvod, zar ne?  Pa lijepo, zato što na krilima (dobro, ne baš na krilima nego stranicama) knjiga možemo odletjeti u razne krajeve.  Na primjer, možemo putovati rijekom Mississippi. Znate li koju knjigu trebate čitati da biste putovali Mississippijem? Naravno, trebate dohvatiti Pustolovine Huckleberryja Finna.

A sad par pitanja, da vidimo koliko ste “putovali”…

 1. Kada zajedno s Dorothy, Totom, Strašilom, Limenim Drvosječom i Lavom slijediš put pokriven žutim opekama na putu u Smaragdni Grad, ti ideš u…? (ovo bi trebalo biti lako, za zagrijavanje).
 2. U New Yorku si i put vodi u London, pa onda u Edinburgh, zatim u Rim, pa u Pariz, Amsterdam i Kopenhagen i još kojekuda, a vode te pisma tvoje šašave tete. Ti si u knjizi…?
 3. Ok, ovo je pitanje za dečke (a mogu odgovoriti i cure, ako znaju odgovor 🙂 ).  Upravo si doselio u Zagreb i za sobom ostavio Istru i predragi grad Pulu, svoju ulicu, školu i simpatiju Anitu koja ti je upravo na rastanku pokazala da se i ti njoj sviđaš. U kojoj se knjizi nalaziš?
 4. Ako si zajedno sa četvero djece: Peterom, Susan, Edmundom i Lucy zavirio u jedan ormar u kući jednog starog profesora u srcu Engleske, deset milja od najbliže željezničke postaje i dvije milje od najbližeg poštanskog ureda, i ako ste ušli u taj ormar, a završili u snježnoj šumi, i ako je uslijedio niz nevjerojatnih i fantastičnih pustolovina, ti si u serijalu knjiga koji nosi naziv…?
 5. Ako si jednog jutra pronašao djetešce kako u kovčegu za violončelo pluta usred kanala La Mancha umotano u notne zapise i zatim pratiš pustolovine djevojčice Sophie koja nekoliko godina kasnije traži svoju majku u Parizu, ti si u knjizi…?

Je li teško? Ma hajde, pokušajte pronaći odgovore i napišite ih u komentare!

I za kraj – jeste li vi, dragi Tragači, na listovima neke knjige otputovali u neki divan i čaroban kraj, stvaran ili izmišljen? Napišite ime knjige i kamo ste putovali, možda ju netko poželi pročitati!

 

 

 

Oglasi

3 thoughts on “Putujmo na listovima knjiga!

 1. 1. Čarobnjak iz Oza
  2. 13 malih plavih omotnica
  4. Kronike iz Narnije
  5. Krovolovci

  Imamo i mi gutači knjiga jednu odgonetalicu za vas:

  Putujete kroz stranice knjige s Mo i Maggie, upoznajete likove iz knjiga i počnete živjeti njihov život. Na kraju odgonetnete da knjiga kriju puno više i da imaju nešto vaše, što morate vratiti natrag…

 2. Draga Zvaks, prvo, ispričavam se što ti tek danas odgovaram, a odgovor će ipak biti polovičan (iako si na njega malo dulje čekala 🙂 ). Čestitam ti na točnim odgovorima! Mislila sam da su pitanja dosta teška, čak sam razmišljala da ih zamijenim lakšima, a eto našlo se par pametnih glavica koje su brzo pronašle odgovore! Zar ne, više vas je sudjelovalo u traženju odgovora?
  Što se tiče vašeg pitanja meni, priznajem da ne znam odgovor. Ipak, imam i ja svoje pomagače, načitane i pametne baš poput vas. Pitat ću ih, valjda ćemo pronaći tu knjigu…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s