Mjesec ljubavi i darivanja

Bok, Tragači!

Kada bismo vas upitali što se slavi 14. veljače, vjerujemo da bi većina znala točan odgovor. 🙂 Naravno, radi se o Valentinovu, Danu sv. Valentina ili Danu zaljubljenih. Na taj dan poklanjamo i primamo različite darove poput cvijeća i bombonjera te razmjenjujemo lijepe čestitke s voljenim osobama. No, pošto smo mi pravi Tragači, ovo je prilika da naučimo i nešto više o tom blagdanu i sv. Valentinu, zaštitniku zaljubljenih.
Sv. Valentin rođen je u gradu Terniju u Umbriji oko 175. godine, a umro u Rimu oko 269. godine. Bio je prvi biskup grada Ternija, a u doba svojeg biskupskog ređenja 197. godine, imao je svega 22 godine. Mučeničku smrt pretrpio je u dobi od 63 godine, a tijelo mu se i danas čuva u Ternijskoj katedrali.
Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.
Običaj da se Valentin smatra svecem i zaštitnikom zaljubljenih dolazi i od dana njegova slavlja. Naime, nekada se životni ritam uvelike ravnao prema crkvenim blagdanima. Crkva je od vjernika tražila da vjenčanja ne slave u vrijeme velikih blagdana (Božić i Uskrs) jer su oni zasebna slavlja cijele zajednice, a napose je tražila da se ne priređuju bučne svadbe u liturgijski posebnim vremenima adventa (došašća) i korizme, već izvan takvih razdoblja. A datum 14. veljače pada poslije božićnih blagdana, a neposredno prije korizme.
U Hrvatskoj postoji crkva i Župa sv. Valentina u Batini (Baranja), u Podgoraču kod Našica je sv. Valentin suzaštitnik župe, u Kanfanaru postoji crkvica sv. Valentina, a u nizu drugih crkava postoje slike i oltari sv. Valentina.

❤ Nakon što smo sve ovo naučili, možete se (ako već niste) početi pripremati da u nedjelju proslavite ovaj lijepi blagdan s nekim koga volite. ❤

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Slika preuzeta s: http://www.novagradiska.com/1080202.html

Ali, to nije kraj ovoga posta. 😀
Osim Valentinova, 14. veljače obilježavamo još jedan vrlo važan dan, posebice za nas knjigoljupce. To je Međunarodni dan darivanja knjiga. Ovaj se dan u hrvatskim knjižnicama, u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, obilježava po treći puta i to pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. Uzmemo li u obzir činjenicu da čak svako treće dijete u Hrvatskoj nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu (istraživanje je proveo UNICEF 2012. godine), doći ćemo do zaključka kako je ova akcija itekako potrebna. Mi u svojim knjižnicama pozivamo djecu i odrasle da nam donesu knjige i slikovnice koje ćemo, kao i prethodne dvije godine, proslijediti onima kojima su najpotrebnije, primjerice dječjim odjelima bolnica, domovima za nezbrinutu djecu, domovima za stare i nemoćne i slično.

A na koji način se vi možete uključiti u obilježavanje Međunarodnoga dana darivanja knjiga?

1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku (može biti nova ili rabljena).

2. Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca (izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica; ostavite ju potajno ili javno).

3. Darujte kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama (pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje ste prerasli i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim odjelima bolnica, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama i sl.).

Medunarodni-dan-darivanja-knjiga2016Slika preuzeta s: http://hcd.hr/2016/01/14/medunarodni-dan-darivanja-knjiga-2016/

I, naravno, nemojte nam zaboraviti javiti kako ste se proveli 14. veljače i na koji način ste obilježili ova dva važna događaja! 😀

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s