KROVOLOVCI – nova književna poslastica

Hej Tragači,

za čitanje iz užitka pripremila sam novu književnu poslasticu koja se tijekom ovog ljeta pojavila na policama knjižara i knjižnica. Radi se o knjizi Krovolovci suvremene engleske književnice Katherine Rundell.

chaterine rundellKatherine Rundell rođena je 1987. godine, a odrasla u Bruxellesu, Londonu i Zimbabveu. Sjećanja na djetinjstvo provedeno u Zimbabveu potaknula su je da napiše svoj prvi roman The Girl Savage. Za roman Krovolovci nadahnula su je ljeta koja je provela radeći u Parizu i noćne šetnje krovovima Oxforda. Krovolovce, jedini njezin prevedeni roman na hrvatski, barem zasada, mnogi uspoređuju s djelima poznatog književnika Roalda Dahla, autora Charlija i tvornice čokolade i Matilde.

krovolovciKrovolovce su već mnogi prozvali klasikom dječje književnosti i to je jedan od razloga zašto vam ga preporučujem. Drugi je razlog njegova izvrsnost u cjelini.
U romanu se isprepleću fantazija i prošlost s lirskim pripovijedanjem i živopisnim slikama koje će oduševiti sve čitatelje, bez obzira na dob.
Radnja započinje usred La Manchea. Nakon potonuća putničkog broda spasitelji pronalaze malenu djevojčicu Sophie kako omotana u partituru Beethovenove simfonije pluta u kovčegu za violončelo. Istovremeno je spašen i Charles, otkvačeni osobenjak koji udomljava djevojčicu na određeno vrijeme, dok se ne vidi je li netko od njezine rodbine također preživio morsku kalvariju. Uz njega djevojčica odrasta okružena glazbom, književnošću i velikom ljubavlju sve do dana kada je Ured za odgoj djece odluči smjestiti u sirotište, smatrajući Charlesa neprimjerenim starateljem, sad već poodrasloj djevojčici. Charles i Sophie, ne znajući za drugi način kako bi ostali zajedno bježe. Kako je Sophie cijeli svoj život uvjerena da je njezina mama preživjela brodolom, kreću u potragu za majkom. Jedini trag, naziv trgovine u kojoj je kupljeno violončelo, odvest će ih u Pariz gdje Sophie susreće krovolovce – djecu beskućnike koja odrastaju na krovovima Pariza koji će joj pomoći u potrazi za majkom. Je li majka zaista preživjela i hoće li ju Sophie pronaći, saznat će te jedino ako pročitate knjigu 😉 !

Vaša Vjetropirka Iz Knjižnice

P.S. Danas se obilježava Međunarodni dan glazbe, pa je današnja preporuka vrlo prigodna, zar ne?

6 misli o “KROVOLOVCI – nova književna poslastica

  1. Knjiga je odlična ma zapravo preodlična. Nije ni mene oborila s nogu ,ali zaplet joj je sjajan.Zaintrigira sve koji ju počnu čitati. Pročitajte je svi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s