Poznati ilustratori

Najdraži Tragači!

Današnja tema posta su poznati ilustratori dječjih i knjiga za mlade! 🙂

Sigurno ste čitajući naišli na ilustracije koje su vas oduševile. Ilustracije u knjigama obično služe da upotpune tekst ili da pomognu čitatelju zamisliti izgled određenog lika, situacije i sl. Postoje i različite ilustratorske tehnike kao što su tuš, vodene boje, uljane boje, ilustriranje pomoću računalnih programa i sl.

Za ovaj sam post izdvojila dva hrvatska i jednog stranog ilustratora čije su mi ilustracije „zapele za oko“. 🙂

piiiiTomislav Torjanac hrvatski je ilustrator rodom iz Našica. Najpoznatije su mu ilustracije one u poznatoj knjizi Yanna Martela „Pijev život“. Torjanac se bavi i ilustracijom slikovnica, a ilustrirao je sljedeće naslove: „Grga Čvarak“ Ratka Zvrka, „Kako živi Antuntun“ Grigora Viteza, „Žabeceda“ Mihaele Veline  i sl. Osim ilustracijom knjiga i slikovnica bavi se i ilustriranjem glazbenih albuma. Osvojio je i brojne nagrade: dvije nagrade Kiklop, dvije nagrade Grigor Vitez te Grand Prix nagradu na Četvrtom hrvatskom biennalu ilustracije.paulina p

Stjepan Bartolić poznat kao Štef Bartolić, rođen je u Zagrebu. Ilustrirao je knjige za djecu kao što su „Zaljubljen do ušiju“, Mire Gavrana, „Knjige lažu!“, Darka Macana, seriju knjiga o Paulini P., Sanje Polak i mnoge druge. Osim što ilustrira knjige, Štef Bartolić ilustrira i u časopisima („Ok“, „Prvi izbor“ i „Modra lasta“…), bavi se crtanjem stripova (npr. „Komarac“ Darka Macana), a velika strast mu je i animacija. Dobitnik je dvije nagrade za ilustraciju – prva nagrada Vinkovačkog salona stripa i nagrada SFERE.

čarliLondončanin Quentin Blake jedan je od najpoznatijih britanskih pisaca. Najpoznatije su mu ilustracije knjiga nastale u suradnji s autorom Roaldom Dahlom od kojih su na hrvatski prevedene: „Matilda“, „Vještice“ i „Charlie i tvornica čokolade.“ Quentin Blake je za svoj rad nagrađen brojnim nagradama od kojih su najznačajnije: medalja Kate Greenway, nagrada Bologna Raggazzi i nagrada Hans Christian Andersen.

Jesu li vam poznate ilustracije ovih pisaca?

Imate li omiljenog ilustratora?

Svoje odgovore napišite nam u komentare. 🙂

 

 

Oglasi

8 thoughts on “Poznati ilustratori

  1. Svi su mi navedeni ilustratori poznati, ali najdražeg nemam. Nemam ništa protiv ilustracija u knjigama, ali više volim kada nisu ilustrirane jer mi tada remete maštu.

  2. Obožavam Štefove ilustracije ali, isto tako su mi drage i ilustracije Željke Mezić koja je također surađivala sa mojom omiljenom autoricom Sanjom Polak te ilustrirala njezine priče iz časopisa Prvi izbor. Sviđaju mi se i ilustracije Quentina Blake-a (nisam sigurna da sam dobro napisala, vjerojatno nisam) u knjigama Davida Walliamsa.

    P.S.
    Mislim da nam knjige bez ilustracija daju slobodu zamišljanja svoga svijeta, ali knjige sa ilustracijama puno su privlačnije čitateljima; pogotovo onima koji ne vole puno čitati, ilustracije ih čine usredotočenima i zaokupljenima, tjeraju ih da čitaju dalje. U nekim knjigama poput Gregova dnevnika ne bi mogli razumjeti priču jer zapravo nam ilustracije tumače događaje i razvijaju radnju.

  3. Quentin Blake ilustrirao je romane Davida Walliamsa čiji su naslovi: Mr Stink (Gospodin Smrdljivi) i The Boy in the Dress (Dječak u haljini).
    Nisu prevedeni ali sam napisala prijevod naslova ako netko ne zna engleski. Ostale njegove romane ilustrirao je Tony Ross. 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s