Moja mama punkerica

Heeej, Tragači!

Za početak lipnja, odlučili smo vam predstaviti jednu staru (napisana je čak prije no što se većina vas rodila) i, mogli bismo reći, poprilično zaboravljenu knjigu. A kako je nama, (malo) starijima poprilično draga, ovo je dobra prilika da ju promoviramo i preporučimo. Osim što je stara i zaboravljena, ova knjiga je i jako neobična. Zašto, pitate se? E, pa zbog jedne jako neobične mame! Zbog mame koja odijeva ljubičaste plastične čizme, mrežaste čarape, šljokičaste majice i još na to stavlja plastične zmijske ogrlice i naušnice u obliku tarantule, a očne kapke boji žutim sjenilom. 😀

No, prije nego što nastavimo priču o ovoj neobičnoj mami, donosimo vam i nekoliko najvažnijih činjenica o autorici knjige: Anne Finne rođena je 1947. godine u Midlandsu, gdje je završila školovanje. Napisala je brojne poznate i nagrađivane knjige za djecu i odrasle, od kojih su neke prevedene na dvadesetak jezika. Romanom Google-Eyes osvojila je Guardianovu nagradu za dječju književnost i Carnegie medalju, a BBC ga je adaptirao za televiziju. Knjigom Four Babies osvojila je Carnegie medalju i Whitbreadovu nagradu za dječji roman, a za djelo Bill’s New Frock dobila je nagradu Smarties, dok je Madame Doubtfire postala veliki filmski hit s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi.

Anne-Fine-007Slika preuzeta s: http://www.theguardian.com

Osim o neobičnoj mami, ovo je i priča o njezine dvije kćeri: starijoj Minni (koja često ima osjećaj da je ona roditelj u ovoj obitelji), mlađoj Mirandi ili kako ju svi od milja zovu Pankica, maminom dečku Glisti, kojemu su već svi i zaboravili pravo ime, o jednoj baki kojoj se ta cijela situacija uopće ne sviđa te o nizu zanimljivih događaja kroz koje svakodnevno prolaze. Glista je Pankičin pravi, biološki otac, punker kao i njezina mama, ukrašen šiljcima, zihericama i zakovicama. Ipak, dokazao je da nije loš, kako primjerice baka misli, odvezavši Minnu da i ona upozna svojega biološkoga oca. Mama o njemu nije voljela previše pričati tako da je ovime ispunjena Minnina velika želja. Naravno, svakodnevno im se događaju brojne zanimljive zgode koje vam nećemo sada otkriti, pročitat ćete ih sami. Otkrit ćemo vam kako to izgleda kada, recimo to tako, roditelji i djeca zamijene uloge:

MINNA: Mislim da bih sada stvarno morala u krevet.

MAMA (začuđeno): Zašto?

MINNA (strpljivo): Jer je već jako kasno.

MAMA: Tako kasno baš i nije.

MINNA (bacajući pogled na sat): Već je odavno prošlo vrijeme za spavanje.

MAMA: AH, pa nisi više mala.Više ti ne treba toliko sna.

MINNA: Treba! Pogledaj me. Već imam velike tamne podočnjake.

MAMA: To je samo zbog svjetla.

MINNA: Ne, nije.

MAMA: Dobro, i što ćemo s ovom partijom? Valjda možeš izdržati još toliko da završimo partiju. Pri kraju smo.

MINNA: Kraj nije ni blizu.

MAMA (zlovoljno): Ah, dobro… neka ti bude.

MINNA (odlučno): Mama, moram spavati!

MAMA: Ah, dobro, samo ti idi. Doći ću poslije i poželjeti ti laku noć.

MINNA (s olakšanjem): Dobro, mama. Hvala ti.

Anne_Fine__MOJA__51e3de1873514

Slika preuzeta s: http://www.ognjiste.hr

Prenijeli smo vam samo jedan mali dio atmosfere iz života ove šašave obitelji. Nadamo se da smo vas uspjeli zainteresirati da “skoknete” do najbliže knjižnice i otkrijete kako ova mama ponekad zna biti i pažljiva, “prava” mama. Ipak, ne možemo odoljeti da ovu preporuku ne završimo jednim prekrasnim, osjećajnim citatom:

U takvim trenucima ne znam zašto je uopće zovem mamom punkericom. Jer, kada je doista trebam, ona je tu. Mnogo toga uspijevam riješiti sama. Ali, dobro je imati nekoga tko je na tvojoj strani kad ne znaš što bi. A ona je na mojoj strani. ❤

 

 

Oglasi

2 thoughts on “Moja mama punkerica

  1. Čitala sam knjigu još prije, primamio me naziv, i knjiga se činila zanimljivom; i zbilja! Moj čitateljski njuh me nije prevario. Knjiga je odlična, i obavezno pronađite za nju neto vremena ovog ljeta ♥♥♥!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s