Knjiga traži čitatelja

S ovu stranu pulta knjižnice često sam imala priliku čuti rečenice kao što je: „Nije to za mene“ ili „To je za djecu“. Ali i sresti sasvim sitne klince koji nose debele knjižurine s police sa znanstvenom fantastikom.
Kad nove knjige stignu u knjižnicu uglavnom se bez velike nedoumice odšeću u smjeru odjela za odrasle ili dječjeg odjela. S vremenom se pojavio i odjel za mlade. Neke knjige jednostavno moraju doći više puta pa se naći na policama sva tri odjela.
Ali s vremena na vrijeme pojave se knjige koje naprave pravi kaos i među čitateljima i među knjižničarima. One koje su u isto vrijeme slikovnice i ozbiljne stručne knjige. Kao da se igraju svima nama i namjerno nas zezaju. Jer, iako im stavimo naljepnice sa signaturom, knjige nisu zimnica. Ne zatvorimo ih, označimo i smjestimo na policu da čekaju na red. One ipak žive svoje papirnate živote. Putuju iz ruku u ruke. O njima se priča i preporučuje ih se, njih se čita i odustaje od čitanja, zaboravlja, vraća, posuđuje ponovo. Baca, popravlja, seli s odjela na odjel. Traži ih se, otkrivaju se slučajno, reklamiraju se, zaključavaju se u staklene vitrine. Knjige se čitaju, ostavljaju, čuvaju, vole…
Neke su knjige za djecu. I točka. Dječje knjige. Koje osim djece, čitaju knjižničarke. Učiteljice. Tete odgajateljice. Mame i tate. Profesori koji proučavaju književnost. Pedagozi, logopedi, pedijatri. Ilustratori i pisci. Očito, cijela hrpa odraslih.
Onda nije ni čudo da i knjige za odrasle povremeno odluče prisvojiti sebi kojeg dječjeg čitača.
Zato knjižnice moraju imati odjel za odrasle i dječji odjel. Ali knjige! Knjige su za ljude, sve ljude.

 

Slažete li se? Na koji bi ste odjel knjižnice vi stavili knjige kakve su Egiptologija, Sjeverozapadni vjetar Zdenka Bašića ili Bajoslovlja Vida Baloga?

knjige za tragače

 

Oglasi

5 thoughts on “Knjiga traži čitatelja

  1. Hm, ovo je dosta teško pitanje. Nisam čitala te knjige, ali slažem se da bi bilo najljepše kada bi ih se moglo pronaći na svim odjelima. A budući da postoji više takvih knjiga bilo bi zgodno da na svakom odjelu postoji mali kutak za takve knjige. Na primjer na dječjem odjelu nekoliko knjiga za odrasle, na odjelu za odrasle zbirka dobrih slikovnica i neki reprezentativni primjeri dječje književnosti i sl. Mislim da bi bilo zgodno pružiti malo starijoj djeci da polako počnu istraživati knjige za malo starije uzraste već na dječjem odjelu, a odrasle podsjetiti na neke knjige koje su čitali u djetinjstvu i potaknuti ih da malo svrate i na dječji odjel. Što mislite o tome? 😉

  2. Preporučujem knjigu Tajna perona 13 Eva Ibbotson. U knjizi Tajna perona 13 radi se o peronu u kojem se iza jednih vrata nalazi čaroban svijet pun čudesnih bića. Ta vrata se otvaraju svakih devet godina samo na jedan dan. Svijetom su vladali kralj i kraljica koji su nedavno dobili djete, njega su čuvale tri sestre. Došao je dan otvorenja vrata i tri sestre su s djetetom otišle van da mu pokažu peron. Nakon puno zbrke shvatile su da je princ ukraden.
    Osjećala sam se uzbudljivo jer nisam znala kako će knjiga završiti. Knjiga je super djelovala na mene.
    Najviše mi se svidio siromašan dječak Ben zato što je bio dobar i zato što se nije bojao čudesnih bića.
    Ovu knjigu preporučujem zato što je zabavna i uzbudljiva. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s