Vrijeme radnje: ljetni praznici

U potrazi za knjigom koju bi mogla preporučiti za čitanje otkrila sam jednu zanimljivost, većini od onih koje sam prelistavala radnja se dešavala baš tijekom ljetnih praznika. 🙂 Pitam se, jesam li slučajno uzimala s police baš takve knjige ili me neka viša sila navodila? Što mislite vi, dragi Tragači, slučajnost ili viša sila? Među njima je i moja odabrana knjiga Zujak leti u sumrak poznate švedske književnice Marie Gripe, dobitnice književne nagrade “Hans Christian Andersen” upravo za ovaj roman koji vam predstavljam. 

Zujek leti u sumrak Zujak je prvotno zazujao kao radio-igra u nastavcima, a kasnije je objavljen u obliku romana. Teško mu je odrediti žanr kojem pripada, nešto je od svega pomalo i klasičan krimić i moderna bajka i dokumentarac, a pronalazimo i daške poezije. Posebno i zanimljivo u svakom slučaju!

Na dvojbi, slučajnost ili sudbina, gradi se i ova uzbudljiva priča:

Ti što u ruci knjigu ovu držiš,

Ti što otvaraš je sada

I list okrećeš da čitaš.

Jesi li pomislio (pomislila) na jednu stvar?

Ne čitaju svi ljudi iste knjige.

Zbog čega si baš odlučio (odlučila)

Da baš ovu knjigu baš sad pročitaš?

Je li to puki slučaj, stjecaj okolnosti?

Što misliš?

Glavni akteri su Jonas (mlađi brat), Annika (starija sestra) i David (Jonasov prijatelj). U vrijeme ljetnih praznika čuvaju jednu kuću dok su stanari otputovali i brinu se o cvijeću da ne povene. Posebno je zanimljiv jedan neobičan cvijet koji, imaju takav dojam, komunicira s njima. Slijedeći cvjetovo ponašanje otkrivaju malu, zapuštenu tavansku sobicu, skrivenu policu i …

… i dalje vam ne želim ništa otkriti, one koje zanima što je dalje bilo morat će potražiti knjigu u svojoj knjižnici  i prionuti na čitanje.

P.S.

1 zadatak za radoznale i vrijedne Tragače:

Potražite i otkrijte knjige (a zatim ih popišite i objavite u svom komentaru) u kojima je također radnja smještena u vrijeme ljetnih praznika.

🙂 Sretno u potrazi! 🙂

 

 

 

Oglasi

2 thoughts on “Vrijeme radnje: ljetni praznici

  1. Otkrivam vam još jednu zanimljivu knjiga čija je radnja također vezana uz ljetne praznike: “Tajna gornjeg grada” Tihomira Horvata.
    “Ljeto je sunčanim plaštem prekrilo grad. Jato nestašnih vrabaca prhnulo je iz krošnje brijesta na Tuškancu…” Mirno počinje ova priča, ali se uskoro radnja zahuktava. Djeca, junaci ove priče, nailaze na tajni prolaz u gradske katakombe gdje otkrivaju staru škrinju. Prava je to napetica koju nećete ispustiti iz ruke dok ju ne pročitate do kraja.

  2. Ova knjiga mi je odlična. Usprkos staroj naslovnici koja me je, moram priznati, isprva odbila od knjige uspijela sam ju pročitati i oduševila me. posebno mi se svidjelo što nas je spisateljica stalno navodila da pomislimo kako su riješili zagonetku, a zatim bi se ispostavilo da je to bioi samo još jedan lažni trag.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s