MREŽIR

Hej, Tragači!

Pitate li se tko/što je Mrežir?

I ja sam se pitala čim je ova knjiga neobična naslova autorice Nataše Govedić stigla u našu knjižnicu. Sada sam ju pročitala, pa mogu i vama otkriti tajnu. 😉 Mrežir vam je ŠUMA poznata po čarobnim stvorenjima:

Mislim, stvarno čarobnim.

Govorim o mačkama.

Konkretno o Zori, Danici i Steli.

Nemojte sad odmah misliti da one mogu lebdjeti kad im trava postane previše mokra ili iščarobirati pečene prepelice kad su gladne. Ništa takvo. Na prvi pogled, mrežirske mačke, kao i svi pravi čarobnjaci, izgledaju posve obično.

Zora, naprimjer. Zora ima crnu dlaku i strast prema strmim stablima. Većinu vremena provodi u krošnjama. Ona je visinojed.

A Danica? Danica je crno-bijela i povučena. Drži se tla, nije baš pričljiva, ali mnoge svoje dobre ideje presađuje u vrt i onda ih pušta da tamo bujaju u tišini i u povremenom zujanju pčela. Razumije se u sve vrste rasta.

Stelina dlaka je boje dinje a po zanimanju je maca zemljarica. To znači da mijesi, kotrlja i oblikuje skulpture od šumskog tla.

Je li to sve, pitate se? Jedna je mačka crna, druga šarena, a treća narančasta? Jedna se visoko penje, druga se razumije u sadnju, a treća je odlična u kopanju?

To ni približno nije sve.

Zora, Danica i Stela znaju se od malih šapa, što znači da jedna drugoj čitaju misli i da se svako malo ‘nacrtaju’ na istom mjestu a da se to prethodno nisu dogovorile.

Ali nemojte misliti da mačke ujedno i vladaju svim čarolijama koje su u stanju izvesti ili susresti. Mrežir je premrežen iznenađenjima, možda i više nego žirovima. Ta šuma, primjerice, ima i vlastite zmajeve.

mrežir

Slika preuzeta s: http://www.mvinfo.h

Dakle, Mrežir je šuma u kojoj skupa žive čarobne mačke i zmajevi, i to ne obični, nego korjeniti zmajevi. Pitate se kakvi su to zmajevi? E to vam nećemo otkriti, odgovor ćete sami naći među stranicama ove knjige. A uz mačke i zmajeve, u Mrežiru vam žive i ove životinje: dabrovi, vjeverice, srne, rakuni, krtice, ježevi, mravojedi, kune, tvorovi, sljepići, jazavci, lasice, vidre, žabe, vukovi, daždevnjaci, ušare, djetlići, sokoli, strizibube, mravi, poskoci, jelenci, potočni rakovi, ribe, tetrijebi, kosovi, brgljezi, žabe, rovke, vjeverice, lisice, leptiri, bjelice, zebe, veprovi, vodenkonjici, komarci, paukovi, crvendaći, mravojedi, zimovke, lasice, zečevi, puhovi, muhe, vidre, šišmiši, srne, gusjeničari, šojke, trčci, puževi, smukulje, pupavci, voluharice i miševi. UHHHH, umorili smo se od nabrajanja! 😉 A iako smo kroz druženje na našem blogu vidjeli da su mnogi od vas dobri poznavatelji životinjskog svijeta, sigurni smo da među ovim mnoštvom životinja ima bar jedna vrsta koju ne poznajete? – eto vam prilike da malo proguglate i obnovite svoje znanje iz zoologije.

A sigurni smo i u još nešto, a to je da među mnoštvom ovih životinja koje žive u istoj šumi, k tome još i čarobnoj, nikada ne nedostaje avantura. Kada nevolja zakuca na vrata, sve se ove životinje udruže u složnu zajednicu kako bi mogle pomoći onima kojima je pomoć potrebna. A kada nisu junaci avantura, i oni žive običnim životima poput svojih rođaka koji ne žive u tako čarobnim šumama. Ovako vam, recimo, žive mačke, jedne od glavnih junaka ove priče:

Čak i usred najnapetijeg lova, kad bi mačka ugledala sunčanu padinu, dobro ugrijanu i prostrtu poput velikog zelenog jastuka, odustala bi od plijena i ispružila se na travi. Mačke nikamo ne moraju stići u točno određeno vrijeme. Mogu se izležavati. Satima. Maziti. Sanjariti. Čistiti. Žmirkati. Prevrtati se s leđa na trbuh i onda opet na leđa.

Gurati njušku u šapice.

Na šmeckom (to vam je jezik kojim se govori u Mrežiru) se sunčanje naziva ‘glačanje’. Jer ti savršeno ispegla sve dlačice.

Upravo zbog neosjetljivosti na vrijeme, ljudi pričaju da mačke imaju devet života, iako bi bilo točnije reći da imaju devet stotina devedest i devet načina odmaranja.

I zato što su izvanredno dobro odmorene, često im padaju na pamet nevjerojati podvizi…

Tragači, nadamo se da i vi ovoga ljeta imate bar devet stotina devedest i devet načina odmaranja, ali da vam, isto tako, na pamet padaju i nevjerojatni podvizi. Ako smo u pravu, neka jedan od njih bude i odlazak do najbliže knjižnice (kada budete imali predah od odmaranja) i čitanje ove uzbudljive, čarobne, zmajsko-mačje priče. 😀

Oglasi

4 thoughts on “MREŽIR

  1. Doma imam knjigu Mrežir i vrlo mi se sviđa. Pročitala sam je negdje prije godinu dana, ali mogla bih je pročitati opet jer mi je baš super! Preporučam svima koji nisu pročitali! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s