Grafiti

Hej, Tragači!

Znamo da svi dobro znate što su grafiti, ali jeste li čuli za biblioteku za djecu i mlade “Grafiti”? E, to vam je jedina takva biblioteka na području od Slavonije do Zagreba Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, koji je nedavno dobio Pohvalu Nagrade “Grigor Vitez” za promicanje vinkovačkog kulturnog i likovnog kruga. Urednik biblioteke je dječji pisac Vladimir Bakarić čiju smo prvu knjigu “Moji grafiti” već predstavili na našem blogu.

Prije nekoliko dana objavljena je jubilarna dvadeseta knjiga u ovoj biblioteci, a mi vam, ovim putem, predstavljamo sva djela koja su u njoj objavljena.

 

moji grafiti 2

Moji grafiti, 2006.i 2008., autori: Robert Mlinarec, Ratko Bjelčić i Vladmir Bakarić

Tinejdžerski roman, djelo trojice autora od kojih je svatko napisao svoju “dionicu” što je prvi takav pokušaj u hrvatskoj književnosti za djecu i mlade. 2006. godine dobio je nagradu “Mato Lovrak” za najbolji dječji roman na hrvatskom jeziku.

stari grafiti

Stari grafiti, 2007., autori: Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić i Robert Mlinarec

Riječ je o drugom zajedničkom uratku trojice autora koji su se nakon “Mojih grafita”, ponovno odlučili na zajedničko pisanje romana. “Moji grafiti” i “Stari grafiti”, zasebne su cjeline, a povezuje ih glavni lik Ivan koji sa svojim prijateljima kroči u nove pustolovine.

tajanstvena vila

Tajanstvena vila, 2007., autor: Vladimir Bakarić

Pustolovno-ljubavni roman o skupini dječaka i djevojčica koji čine Družinu Kamene glave i čija nas želja za napetim i tajanstvenim vodi do pravog kriminalističkog zapleta. Glavnim junacima Tomici, Medi i Neni pridružuju se i djevojčice Jasna i Martina tako da se uz pustolovinu rađa i velika ljubavna priča između Tomice i Martine…

ljubav koja...

Ljubav koja ne može proć’, 2008., autor: Vladimir Bakarić

Navijački roman prožet ljubavnom pričom. Radnja započinje 1982. godine kada dvojica prijatelja srednjoškolske dobi upoznaju nogomet i otkrivaju navijački svijet. Osim navijanja i svega što prati navijačke skupine, dolaze u sukobe, ne samo s ostalim skupinama, nego i s roditeljima, obiteljima i djevojkama…

gdje odlaze...

Gdje odlaze vizionari, 2008., autor: Stipe Juras

Roman za mlade posebno zanimljiv po tome što se radnja i likovi romana isprepliću s radnjom i likovima romana kojega je paralelno pisao drugi autor (Marija Renić, „Poljubac na raskrižju“). Ipak, roman funkcionira i kao samostalna cjelina i ne zahtijeva nužno čitanje drugoga, paralelno pisanoga romana.

poljubac na raskrižju

Poljubac na raskrižju, 2008., autorica: Marija Renić

Radnja romana „Poljubac na raskrižju“ odvija se paralelno s radnjom u romanu „Gdje odlaze vizionari“ Stipe Jurasa. Oba romana pisana su u isto vrijeme uz suradnju autora i, iako je riječ o dvije samostalne cjeline, u njima se, uz zasebne događaje i likove, isprepliću i isti događaji i likovi koje je zanimljivo sagledati s pozicije obje glavne junakinje: Ruby u „Gdje odlaze vizionari“ i Katje u „Poljupcu na raskrižju“.

četiri...

Četiri dimenzije pobune, 2009., autorica: Paula Rem

Tinejdžerski strip roman s elementima znanstvene fantastike. Tri tinejdžerice Vodinnie, Leddy i Vatrina žive u čak četiri dimenzije postojanja i imaju tri različita identiteta. Priča počinje u sadašnjosti (prva dimenzija), no djevojke osim u sadašnjosti “postoje” još u 1983. godini, u 17. stoljeću i na planetu Rozie.

opasna potraga

Opasna potraga, 2009., autor: Vladimir Bakarić

Pustolovni roman koji prati grupu dječaka i djevojčica koji slučajno dolaze u posjed ‘tajnih dokumenata’ koji ih vode kroz razne zgode i nezgode.
Priča prati glavne junake koje niz slučajnih okolnosti dovodi u gotovo nevjerojatne situacije iz kojih se oni na kraju uspješno ispletu.

turbo pametan pas

Turbo pametan pas, 2009., autor: Ratko Bjelčić

Pravi dječji krimić s elementima ljubića. Djeca bezbrižno žive sve do trenutka kada glavnoj junakinji ne nestane pas. Naravno, glavni junak, koji je “do ušiju” zaljubljen u nju, kreće u pravu potragu za nestalim psom. Istovremeno, počinju nestajati i ostali psi, a nitko ne zna kamo…

iz blata

Iz blata, 2010., autori: Dalibor Bartulović-Shorty i Vladimir Bakarić

Spisateljski prvijenac hip hop glazbenika Dalibora Bartulovića-Shortya i deseta knjiga Vladimira Bakarića. Roman sadrži brojne autobiografske elemente – prati proces sazrijevanja i samooblikovanja glavnog junaka Dinka koji svoj životni put traži u svijetu hip hop glazbe.

plemenita krv

Plemenita krv, 2010., autor: Matej Rupčić

Avanturistički dječji roman s elementima fantastike. Prati živote troje djece koja nakon selidbe iz Vinkovaca u Dalmaciju upoznaju svijet fantastičnih bića te nakon toga prolaze kroz prolaz i upoznaju posve drugi svijet koji je pun magije. Naravno, tamo im se događaju razne pustolovine…

Divlji

Divlji, 2011., autorica: Ana Benačić

Autorski prvijenac mlade Ane Benačić koji govori o borbi dobra i zla u životinjskom svijetu. Radnja se odvija paralelno na nebu, na zemlji i pod zemljom, a likovi imaju nadnaravne osobine. Kroz pustolovine i borbu Light klana i Dark klana, prikazani su i brojni ljudski karakteri…

Ekskurzija

Zagrebački grafiti – Ekskurzija, 2011., autor: Vladimir Bakarić

Posljednja knjiga trilogije o grafitima koju je, za razliku od prve dvije koje je napisao u suradnji s Ratkom Bjelčićem i Robertom Mlinarecom, Vladimir Bakarić napisao samostalno. Tema je ekskurzija osmog razreda OŠ Vladimira Nazora u Vinkovcima uz niz nepredviđenih događaja i neizostavnu ljubavnu priču.

Prokleti predosjećaj

Prokleti predosjećaj, 2012., autorica: Ana Benačić

Radnja ovoga romana smještena je u New York, a glavna junakinja je sedamnaestogodišnjakinja Fiona koja posjeduje sposobnost predviđanja raznih, većinom nesretnih, događaja. S kakvim se životnim problemima na svom putu susreće, otkrijte u ovom dinamičnom i napetom romanu…

Svom snagom

Svom snagom, 2012., autor: Vladimir Bakarić

Roman oslikava jedno vrijeme i ljude toga vremena. Radi se o osamdesetim godinama u Vinkovcima kada je tamo bila vrlo živa rock scena te o dogodovštinama jednog mladog banda u nastajanju. U sve se upliće veliki niz raznih likova, kriminalistički zaplet kao i romantična ljubavna priča.

Želiš biti ja

Želiš biti ja?, 2013., autor: Vladimir Bakarić

Roman govori o ekipi koja završava osnovnu školu i bavi se svojim problemima: upisom u srednju školu, ljubavnim pitanjima i drugim njima bliskim stvarima, a u sve to se upletu i razne dogodovštine. Uz to, kraj romana donosi nam veoma korisne informacije o tome što učiniti i kako pomoći u slučaju da otkrijemo zlostavljanje životinja.

Negdje između

Negdje između, 2013., autorica: Ana Benačić

Dječji avanturistički roman u kojemu nas mlada Ana vodi u jedan posve novi svijet. Ona promišlja o životu nakon smrti, želi nas upoznati sa životom u raju te nam prikazati stanovnike raja i njihove funkcije. Glavna junakinja je trinaestogodišnja djevojčica Klaudija koja nam retrospektivno objašnjava što se s njom dogodilo prije dolaska u raj.

Zagonetni smotuljak

Zagonetni smotuljak, 2013., autor: Ratko Bjelčić

Detektivski dječji roman u kojemu je autor svoje likove smjestio u životinjski svijet – glavni likovi su mačke. Tehnikom antropomorfizacije, dakle,  preko likova životinja autor progovara o suvremenoj problematici ljudskoga svijeta i životnim pitanjima. U ovoj izuzetno napetoj priči glavni je junak istražitelj mačak Sherlog Kat, a zadaća mu je otkriti tajnu zagonetnog smotuljka.

Kopija od provalnik4

Provalnik, 2014., autorica: Ariana Pavelić

Jubilarni dvadeseti roman u biblioteci “Grafiti” i autorski prvijenac mlade Ariane Pavelić koji možemo okarakterizirati kao tinejdžerski roman s elementima kriminalističkog romana. Tematika se temelji na potrazi za provalnikom, a prate ju razne zagonetne i uzbudljive situacije…

Mi smo pročitali većinu ovih knjiga, a vi?

Ako je vaš odgovor negativan, požurite u svoju najbližu knjižnicu…

… tri, četiri, sad!

UŽIVAJTE! 😀

Oglasi

2 thoughts on “Grafiti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s