Pollyanna – preporuka za čitanje

U 2013. godini jedan je hrvatski književni junak proslavio svoj 100. rođendan i svi ste to sigurno čuli i sigurno ste u svojim knjižnicama i školama tu veliku obljetnicu obilježili čitanjem, predstavama, gledanjem filma u kinu i na još mnoštvo maštovitih načina. Riječ je naravno o Hlapiću – dječaku poznatom po marljivosti, hrabrosti i dobroti. No, nije on jedini lik iz dječje književnosti koji je prošle godine navršio 100 godina. Slavljenica je bila i Pollyanna, junakinja američke dječje književnosti. E, to sigurno niste znali! :mrgreen:

PollyannaPollyanna Whittier ima 10 godina i pomalo je neobična djevojčica.  Nakon očeve smrti djevojčica dolazi živjeti u gradić Beldingsville kod stroge tete Polly. Iako ona toga nije svjesna, Pollyanna ima vrlo poseban talent: dar za veselje. Jednostavnim razgovorima ona uspijeva unijeti radost u živote svojih novih prijatelja. Tako je jednog dana Pollyanna došla u posjet gospođi Snow, koja je zbog bolesti postala invalid pa je zato vječito nesretna i bezvoljna ležala u mračnoj sobi, i vrlo brzo ju je oraspoložila svojim uobičajenim veseljem koje kao da je zarazno. Hmm, može li veselje biti zarazno, pitam se… Kako li se prenosi s čovjeka na čovjeka – klicama preko zraka nakon kihanja, možda?! 😉 Ili kao nekom hipnozom – pogledom u oči?! Što vi Tragači mislite o tome? Ali, skrenula sam s teme…

Kad god pomislim na Pollyannu odmah zatim sjetim se Heidi, junakinje iz istoimenog romana Johanne Spyri. Te dvije djevojčice čini mi se imaju puno toga zajedničkog iako se njihove životne priče odvijaju u posve različitim krajevima svijeta… Dakle, knjigu bih svakako preporučila svima koji su uživali u priči o Heidi ili u pustolovinama šegrta Hlapića. Odnosno svima koji vole čitati o stvarnim ljudima i stvarnim događajima u dječjim životima – u ovom romanu, naime, nema životinja koje govore niti fantastičnih svjetova, ni bajkovitih rješenja problema, borbi niti ičega sličnog. Samo jedna plavokosa vedra djevojčica koja će vam postati prijateljica za cijeli život i koja će vam pokušati pokazati kako se nositi s teškim životnim situacijama.

I za kraj vam još samo želim ispričati kako je Pollyanna ipak jednom bila jako tužna, a da ju oraspoloži otac ju je naučio igrati posebnu igru koju bismo mogli nazvati Drago mi je. Kakva je to igra, koja su joj pravila i je li u toj igri tajna Pollyannina nepresušna veselja ipak vam neću otkriti, za to ćete morati pročitati knjigu. 😉

Molim vas Tragači pomozite mi na jednom mjestu nabrojiti što je sve zajedničko Pollyanni i Hlapiću – koje sličnosti između romana i likova pronalazite? Čini li se i vama da su Pollyanna i Heidi slične? Što vi mislite o ova tri junaka dječje književnosti?

Josy_fine

Oglasi

About Gradska knjižnica Zadar

www.gkzd.hr Gradska knjižnica Zadar središnja je zadarska posudbena narodna knjižnica, središte mreže zadarskih Knjižnica, ali i središte lokalne zajednice zbog velikog broja događanja koje prihvaća, pomaže ili samostalno organizira.

2 thoughts on “Pollyanna – preporuka za čitanje

  1. Pollyannu sam čitala prije mnogo godina, ali mi je priča ostala u sjećanju upravo zbog Pollyanne vesele i vedre djevojčice koja je uvijek nasmijavala sve. Moram priznati da su Pollyanna i Hlapić vrlo slični. Uvijek vedri, veseli i nasmiješeni, prepuni optimizma, ali i hrabri. I Pollyanna i Heidi su dosta slične, ali Hlapić i Pollyanna su sličniji. Pollyannu bih također mogla usporediti sa Sarom Crewe junakinjom romana Mala princeza. Sara, kao i Pollyanna odiše optimizmom, veseljem i dobrodušnosti bez obzira u kojoj se situaciji nalazila. Ova knjiga nagnala me da ponovno pročitam Pollyannu. 😎 :mrgreen:

  2. Drago mi je Žvaks što se slažeš sa mnom da su Hlapić, Heidi i Pollyanna vrlo slični. Saru Crew još nisam upoznala, baš ti hvala na preporuci :). Mislim da je knjiga Pollyanna jedna od onih pravih bisera književnosti koje se može uvijek iznova čitati u različitim periodima života i svaki put u njoj pronaći novo nadahnuće…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s