KUĆA OSAM TAJNI – preporuka za čitanje

kuca-osam-tajni_4d8a9c

LILIANA BARDIJEVSKA, autorica romana Kuća osam tajni, poznata je poljska književnica. Osim proznih djela, zbirki priča i romana za djecu, poznata je i po svojim dramskim djelima za kazalište i radio. Dobitnica je brojnih poljskih i međunarodnih književnih nagrada. Nešto više o samoj književnici i još više o njezinom bogatom opusu možete saznati na zanimljivoj Lilianinoj web stranici (stranica je izvorno na poljskom jeziku, a radi lakšeg razumijevanja savjetujemo da koristite google prevoditelj) : http://www.lilianabardijewska.com/

🙂

KUĆA OSAM TAJNI  (Domośmiutajemnic) najnovije je njezino djelo, objavljeno u poljskoj i hrvatskoj iste 2013. godine. Hrvatsko izdanje obogaćeno je šarenim ilustracijama Stjepana Lukića.

Moja prva misao nakon što sam počela čitati knjigu bila je: „Kako li se samo sjetila tako nešto napisati!”. Čudeći se njezinom jedinstvenom stilu, neobično oslikanim likovima i zanimljivim zapletima knjigu nisam ispuštala iz ruke dok je nisam pročitala do kraja. Knjiga se zaista čita u jednom dahu (a priznajem da je brzini pridodala i njezina dužina, ili bolje rečeno, kratkoća). Na kraju vam je prosto žao što ste ju takvom brzinom pročitali i jedino što vam preostaje jest da ju pročitate još jednom iz početka, što sam ja i učinila. Ovog puta malo sporije i pomnije, zaustavljajući se nad nekim dijelovima i promišljajući o tome što je, kako i zašto baš tako književnica napisala.

🙂 🙂

Priča je to o jednoj obično-neobičnoj Kući. Običnog izgleda, ali neobičnog ponašanja. Hm, već sad možete pretpostaviti da se ovdje radi o jednoj fantastičnoj priči. Pored Kuće, koja, kako se već i iz naslova da naslutiti, krije osam tajni, upoznajemo i jednu obitelj koja se useljava u tu tajnovitu Kuću, koja ih, zajedno s Ulicom, ne dočekuje širom otvorenih vrata:

Od trenutka kada su se pojavili iza ugla, Ulica je promatrala samo njih. Bilo ih je četvero. Dvoje odraslih, pas i taj četvrti. I njega je baš cijela Ulica pratila narastajućom sumnjičavošću. Takvi su najgori. Išao je natmuren, stružući nogama i šutirajući kamenje. Deset do dvanaest godina, neposlušna svijetla griva, pjegavi nos, izranjena koljena. Riječju – Dječak. A jedan je takav puno toga u stanju… Izgleda kao da ne zna ni do tri nabrojati, a onda krenu flomasteri, sprejevi, čavli, kamenje, praćke. Stakla su jeknula na samu tu pomisao, a zidovi naglo problijedjeli. (…) Kuća s demaskiranim brojem 8 uopće se nije kanila predati. U tren oka pretvorila se u neosvojivu tvrđavu. Kroz hermetički zatvorena vrata i prozore nije se bila u stanju protisnuti ni sunčana zraka. (…) Zgrada je zlokobno zaškripala, i ne samo stoga što je zvonce još od davnih vremena bilo tek ornament. Ipak je podcjenila protivnika. Prije nego se pribrala, Dječak je iz džepa izvadio nožić, njime podigao drveni zasun i vrata su se širom rastvorila.

Stupivši u nutrinu Kuće, novi stanari ulaze u jedan posve novi, neobičan svijet, a čega niti malo nisu bili svjesni. Nakon prvotne negostoljubivosti koju je Kuća iskazala, dječak Martin, glavni junak, malo po malo, započinje pridobivati Kućino povjerenje i to samo zato jer je bio dobra srca i otvorena uma, a prije svega jer je bio maštovit i spreman za akciju. Tako, dan za danom, Kuća Martinu otkriva svoje duboko skrivene tajne: bou davitelja, dva patuljčića, staklara vitražista, skriveni prolaz u prošlost, jednog duha, sliku u koju ulaziš kao u sobu i tajnog skorvišta s misterioznom kutijom. Svako poglavlje završava sa zapisom Iz Martinova dnevnika u kojima svoje osjećaje i razmišljanja Martin dijeli s nama čitateljima:

Petak. Ne znam je li srdžba zarazna, ali je jutros od nje bolovala cijela Kuća! Srećom postoji lijek za nju – srdačan smijeh. On je također zarazan, ali barem nema neželjenih posljedica. Zanimljivo je, može li se zaraziti zlobom? I zlom? Protiv toga izgleda još nije pronađen lijek. Dobro bi došlo kakvo cjepivo. Najbolje izravno u srce. 

Mudre riječi, zar ne?

Kuća osam tajni ima sve odlike dobre dječje knjige: zanimljive likove čiji su odnosi isprepleteni napetom radnjom maštovitog sadržaja, dosta humora i pokoja mudra poruka. Priča je to o djetinjstvu kakvo svi priželjkujemo u čijem je središtu Kuća, simbol doma i obitelji.

🙂 🙂 🙂

Nadam se da sam zagolicala vašu maštu i potaknula želju da posegnete za ovom knjigom kada sljedeći put odete u knjižnicu. Tragači, baš me zanima kakav će trag priča o Kući i Martinu ostaviti u vama! Svoje dojmove o knjizi podijelite ovdje na Tragačima.

Vaša Vjetropirka iz Knjižnice

Oglasi

2 thoughts on “KUĆA OSAM TAJNI – preporuka za čitanje

  1. Moram priznati da sam se poprilično zainteresirala za knjigu, pogotovo iz razloga što uskoro dolazi Nova godina pa sastavljam popis svih knjiga koje želim pročitati u sljedećoj godini. No, da se vratim na temu. Fantastika je svakako moj najdraži žanr, a o ideji slične takve kuće i sama sam se bavila neko vrijeme, ali nisam imala vremena ideju realizirati. Mislim da ću prije ili kasnije pročitati Kuću osam tajni. Čini se kao zanimljiva knjiga i posve se slažem da joj u prilog ide što je kratka jer zbog školskih obaveza nemam puno vremena za čitanje nečega što nije udžbenik iz povijesti ili lektira. Svakako ću vam javiti kako mi se svidjela knjiga kada ju pročitam. 🙂

  2. Hmmmm, čini se zanimljivom. Knjiga ima tajnovit naslov i to je ono što me privlači. Posudit ću ju, ne znam kad, ali sigurno hoću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s