Istraživanje za početak

Dok ste još školski raspoloženi :mrgreen:, evo jednog malog istraživačkog zadatka za vas :)!

Naime, gospodin Popper, koji je kao i vi oduvijek puuuno čitao, s lakoćom je smislio imena pingvinskoj djeci.
Nazvao ih je:

Nelson,

Kolumbo,

Louisa,

Jenny,

Scott,

Magellan,

Adelina,

Izabela,

Ferdinand,

Viktorija.

Jeste li primijetili – sve su to također imena značajnih povijesnih ličnosti!?! 😎

Tragački zadatak sastoji se od 2 koraka. Prvi korak možete odmah sada poduzeti i u komentaru napisati što vam pada na pamet, a za 2. korak će vam ipak trebati malo više vremena…

1. korak: Napišite gdje bi se sve po vašem mišljenju moglo otkriti koje su to povijesne ličnosti.

2. korak: Usporedite različite izvore informacija pa napišite što ste otkrili – tko su te osobe bile i čime su se bavile, ali ne zaboravite napisati kojim ste se izvorima koristili (naslove knjiga i njihove autore 😉 ili nazive web stranica i link…).

Kako uzbudljivo, baš nas zanima koga ćemo sve upoznati!!! 😉

Oglasi

About Gradska knjižnica Zadar

www.gkzd.hr Gradska knjižnica Zadar središnja je zadarska posudbena narodna knjižnica, središte mreže zadarskih Knjižnica, ali i središte lokalne zajednice zbog velikog broja događanja koje prihvaća, pomaže ili samostalno organizira.

11 thoughts on “Istraživanje za početak

  1. A i u nekim geografskim knjigama jer neka imena su vezana uz geografska otkrića. Možda i u nekim knjigama koje govore o kraljevima. 😉

  2. Super si probila led, vampmorana, samo znaš baš nas taj itd. dio najviše zanima ;)! Što li se sve nalazi iza itd.?!
   lorena2000 odlično si to uočila!

 1. Odlične prve ideje – nisam ni sumnjala da će Wikipedija bit prva spomenuta :). Wikipedija je odlična, samo pazite – ono što pronađete u Wikipediji ipak bi trebali još provjeriti u nekim papirnatim enciklopedijama, odnosno usporediti s još nekoliko dobrih izvora informacija (online i papirnatih), kako biste bili 100% sigurni u točnost podataka.
  Znate li još neku pouzdanu stranicu na internetu s čijim podacima biste mogli usporediti ono što piše u Wikipediji u vezi neke od gore navedenih povijesnih ličnosti?

 2. Ja punoo čitam uvijek nađem ime Viktorija nekad si mislim da su se pisci dogovorili da napišu uvijek ime Viktorija.U Engleskoj je bila kraljica Viktorija ali logično je da je umrla kad je sad kraljica Elizabeta 😉

 3. 1. Mislim da bi se ovo moglo pronaći u knjigama iz povijesti, u enciklopedijama, pa čak i u povijesnim atlasima. Tamo se često nađe i neka slika i neki tekst, a ne samo karte 😉 🙂

 4. Evo ja sam na Wikipediji našla o Magellanu:

  Ferdinand Magellan (proljeće 1480. – otok Mactan, 27. travnja 1521.), portugalski moreplovac i istraživač.
  Portugalac Ferdinand ili izvorno Fernão de Magalhães, vjerojatno najveći moreplovac u povijesti, rodio se oko 1480. godine u plemićkoj obitelji i mladost je proveo na dvoru.

 5. Da, Magellan je u svojoj ekspidiciji oplovio svijet, ali se nije vratio u Europu jer je kod filipinskog otočja poginuo u sukoobu s domorocima.
  Kolumbo je naravno otkrio Ameriku, ali je mislio da je otkrio Indiju.

  To smo učili iz povijesti, pa sam ovdje kratk0 sažela.

 6. Nelson Rolihlahla Mandela (18. srpnja 1918.), južnoafrički je političar.
  Nelson Rolihlahla Mandela je prvi demokratski izabran predsjednik Južnoafričke Republike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (9. svibnja 1994. − lipanj 1999.). Karijeru mu je obilježila borba protiv apartheida.
  U mladosti je studirao pravo. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi. Godine 1961., bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organiziralo sabotaže. Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru (1964. − 1990.).
  Poslije oslobađanja iz zatvora, ponovno se bavio politikom. Bio je poštovan zbog svog pomirljivog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vijekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni.
  Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada. Nelson je bio i glumac,sječam se kada je glumio u Punoj kući ;D

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s