Ah, te lektire!

Danas smo se ponovno mi, Gutači knjiga sastali u knjižnici kako bismo raspravljali o knjigama, a naše smo zaključke odlučili podijeliti s vama. Tema našeg susreta bila je jedna od najgorih noćnih mora nas učenika. Glavni krivac današnje rasprave je: LEKTIRA!

Svi mi ovdje na blogu volimo čitati, pa smo odlučili pronaći razlog zašto su i nama, strastvenim ljubiteljima knjiga, lektire ponekad nezanimljive ili ih, ponekad, ne volimo pisati. Evo za početak našeg popisa lektira koje smo podijelili na one zanimljivije i one nešto manje zanimljive: :mrgreen:

🙂 ZANIMLJIVE LEKTIRE: 

Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice, Petar Pan, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Emil i detektivi, Eko Eko, Smogovci, Mali princ

😦 NEZANIMLJIVE LEKTIRE:

Voda, Romeo i Julija, Starac i more, Mor

😉 A evo i knjiga koje su nekima zanimljive, a nekima baš i nisu:

Zagrebačka priča, Koko u Parizu, Jurnjava na motoru, Breza, Kraljević i prosjak, Psima ulaz zabranjen

A koje su vama lektire zanimljive? Ili dosadne? Ili se možda ne možete odlučiti? Napišite nam svoj popis lektira. I zadatak za kraj:

Jesu li vama lektire zanimljive, naporne ili čisti užas?

Kako bi satovi lektire po vašem mišljenju trebali izgledati?

Evo našeg prijedloga za sat lektire:

Mi mislimo da bi učenici sami trebali birati koje će knjige pročitati, umjesto da se drže popisa. Također nam se sviđa ideja da sami osmišljamo način na koji ćemo pročitane knjige predstaviti ostatku razreda. Klasična djela i poeziju trebali bismo odraditi na satu s nastavnicima i učiteljima. I za kraj: učenik koji pročita najviše knjiga dobiva posebnu nagradu: dodatnu peticu za zalaganje, naslov Učenika Čitatelja ili nešto drugo. Kako vam se sviđa naša ideja?

Mogli bismo mi još puno toga napisati o lektirama, ali nemamo sada vremena (lektire čekaju da ih pročitamo). Stoga vas sada pozdravljamo do sljedećeg posta, Vaši Gutači knjiga!

Post osmislili: Martina i Jakov

Oglasi

30 thoughts on “Ah, te lektire!

 1. Zanimljive knjige:Dnevnik Pauline P.,Gregov dnevnik,Panika u nacionalnom parku,Ljubičasti planet (moja mama kaže uvijek ružičasti umjesto ljubičasti ) Blizanke..
  Nezanimljive knjige:Mor,Družba Pere Kvržice sve u svemu pripovjetke 😉

 2. Pa za mene su lektire zanimljive. Mi na satu lektire razovaramo o knjizi, liku, i tako. To mi je jedan od naj satova. Zanimljive knjige: Ljubičasti planet, Zabranjena vrata, Zagonetni dječak, Pustolovine Toma Sauyera, Trojica u Trnju, Junaci Pavlove ulice, Eko Eko

  Nezanimljive knjige: Strah u Ulici Lipa, itd.

 3. Zbog čega su vam lektire dosadne?
  Ne sviđa vam se sama knjiga ili je pisanje teži dio?
  Ja inače nemam baš problema s lektirama, ali nekada mi se ne da čitati. Rijetko imam problema sa zadatcima.

 4. Meni su lektire zanimljive. Nemam baš problem oko pisnja jer svaku lektiru pišemo u školi zajedno s učiteljicom. Za lektiru bi bilo najbolje kad bi svaki učenik odabrao jednu knjigu po svom ukusu i ukratko je predstavio razredu. Može
  pročitati i više knjiga, pa za svoj trud kao nagradu dobije peticu ili nešto slično.

  Zabimljive knjige: Smogovci, Mala princeza, Trilogija Svijet od Tinte, Harry Potter, Zabranjena vrata, Polarna svjetlost, Howlow putujući dvorac, Djetinjstvo u logoru, Matilda, Gospodar lopova, Balada o Buginim gaćicama.

  Dosadne knjige: Idemo dalje! (uglavnom je to to nisam pročitala baš neke jako dosadne knjige). 😉

  1. A mi radimo prezentacije pa onda knjige sami izlažemo, ali sve su to smao činjenice. Nema onoga zašto nam se knjiga svidjela ili tako nečeg sličnog. U sonovnoj je bilo puno bolje. 😦

 5. Meni su sve lektire bile zanimljive,osim PRIČE IZ DAVNINE!!!!!Najdosadnija knjiga koju sam ikad pročitala.D-O-S-A-D-N-A je.Ja mislim da bi učenici trebali sami birati knjige.Mogu napraviti pano ili napisati neke zadatke koje su sami smislili.Trebali bi predstaviti knjigu ostalima koji ju nisu pročitali i obrazložiti zašto su izabrali baš tu knjigu.Bilo bi preporučljivo i da kažu kratak sažetak knjige.Mi smo jedne godine imali lektiru na izbor.Samo jedan put,a to je bila prava šteta.Ja sam izabrala knjigu Crni ljepotan. :mrgreen: 🙄 😎

  P.S.Ja ne vičem,samo ističem.

  1. Lektire po izboru su mi uvijek bile super (mi smo ih imali češće), ali su ipak morale biti s jednog popisa, samo što smo mogli odabrati koju od tih knjiga želimo pročitati.

 6. Ja volim čitati lektire. Nabrojit ću vam neke lektire koje sam pročitala:
  Pale sam na svijetu
  Družba Pere Kvržice
  Snijeg u splitu
  Duh u močvari
  Emil idetektivi
  Imaš fejs
  Blizanke
  Tko vjeruje u rode još
  Bum Tomica
  Mama je kriva za sve
  Bum Tomica 2
  Kako je tata osvojio mamu

  I JOŠ PUNO DRUGIH !!!!

 7. Neke lektire su zaisat dobre, no neke su previše dosadne. Znam da je onima koji rade taj program cilj privući one koje ne čitaju na čitanju, no mislim da ih tako samo odvlače. No veliki je problem što neke školske knjižnice nemaju puno knjiga, pa dobivamo samo one koje imaju, ate su najčešće stare i dosadne.

  1. Ne bih se složila s tim da je smisao lektire privući čitanju one koji ne čitaju. Lektira nas obrazuje – došla sam do zaključka da je to njen glavni smisao… jer književnost ima svoj razvojni put od usmene književnosti, preko epskih pjesama i drama do pripovijedaka, kratkih priča i romana (i još je tu mnogo toga :))… i treba upoznati glavne predstavnike različitih razdoblja, a to se najbolje čini čitanjem njihovih djela. 😉
   U nižim razredima osnovne škole, naravno ne uči se još povijest književnosti već se polako upoznaju njeni rodovi (što je to pjesma, igrokaz…) i opet se to najbolje uči čitajući. Svaki dio književnosti ima svoje kriterije po kojima se procjenjuje što je kvalitetnije napisano djelo, a što malo manje kvalitetno. U lektiru bi trebala ulaziti samo najkvalitetnija djela kako bi postupno čitatelji upijali osjećaj za to što je to dobro napisana knjiga – nije bitna samo akcija 😉 i zanimljiva radnja – izuzetno je važan stil pripovijedanja i opisivanja atmosfere, likova, krajolika…
   Priča “Pale sam na svijetu” objavljena je 1942. godine, pa moglo bi se reći da je stara, a je li dosadna?! A, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” još je puno starija priča, iz 1913. godine – zamislite nakon 100 godina još uvijek nam je zanimljiva! (Dobro, jezik se malo promijenio, ali onome tko puno čita to obično ne predstavlja problem, zar ne?!)
   Ne morate se složiti s ovim što sam napisala, to je samo moje mišljenje i veselim se čitanju drugačijeg razmišljanja 🙂 – zato, odgovorite molim na sljedeće:
   Mislite li da je smisao lektire poticanje nečitača na čitanje ili joj je smisao obrazovanje tako da znamo prepoznati kvalitetno napisanu knjigu ili nešto treće?!

   1. Mislim da je smisao lektire, kao što ste rekli, u tome kako bismo nakon pročitanih djela bili književno obrazovani, ali također mislim da bi nam lektire barem u nekoj mjeri trebale približiti čitanje. Knjige su velik izvor znanja, čak i one napisane da bi se djeci svidjele. Uz to sam na sebi primjetila da se i u svakodnevnim razgovorima sve više služim književnim govorom, za što su svakako zadužene knjige.
    Zaključak: Lektire bi trebale biti vrijedna književna djela koja potiču na čitanje i uz to dočaravaju način života vremena u kojem su napisana. Ipak, u knjižnici smo u razgovoru o lektirama, primijetili da su neke lektire možda primjerenije za viši uzrast. Nekada, kada nije bilo puno dječjih knjiga,djeca su se morala snalaziti s knjigama za odrasle, ali danas je malo teže shvatiti poruku neke lektire jer puno djece nema naviku čitanja.
    To bi bilo moje mišljenje, ali sigurna sam kako se ne slažu baš svi sa mnom. Slobodno komentirajte i raspravljajte. 😉

 8. Neki moji favoriti: Emil i detektivi,Trojica u trnju, Smogovci,Gumi-gumi…Meni su lektire ponekad zanimljive ,a ponekad dosadne.Slažem se s gutačima, mislim da bismo trebali birati knjige koje želimo za lektiru. Neke knjige su mi jako dosadne ili znaji biti na nekom starom hrvatskom jeziku tako da ne znam niti značenje.

  P.S. Za ovaj mjesec imam knjigu Iz dnevnika malog Perice. Dali je to netko čitao? Ako jeste,recite kakva je da vidim što me čeka.

  1. Super mi je ta knjiga, ali film mi je još bolji. To je jedini film snimljen prema knjizi koji mi je bolji od same knjige. 😀 😀 😀
   Uglavnom, i knjiga je odlična i dobro sam se nasmijala dok sam ju čitala, što će reći da je knjiga stvarno humoristična. 😉

 9. Meni je dosadna lektira Moj Život od Ivana Cankara, a super mi je bila Kronike iz Narnije. Onako mi je bila knjiga Kroz pustinju i prašumu. Mislim da je vaša ideja super. Mislim da bi mi trebali 3 lektire koje su obavezne, a drugo da sami biramo. Na primjer meni je užasno žao što nema Hobbita i Gospodara prstenova u lektiri, a stvarno su suuuuper knjige. Po mom mišljenju, na satu lektire bi trebali napisati dojam o knjizi koju smo pročitali. Stvarno bi to bilo super jer bi smo mogli čitati knjige koje nam se sviđaju, a da opet čitamo lektiru!!!!!! 🙂

 10. Ja volim citati lektire i nije mi ju naporno pisati. Bila je tu i tamo ove godine koja dosadna, ali uvijek sam u njima uspjela naci nesto zabavno.

  1. AnimalLover, molimo te da ISPUNIŠ pristupnicu i napišeš nešto o sebi u Družionici ako želiš biti Tragač.Hvala :).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s