2. travnja – Međunarodni dan dječje knjige

Dragi Tragači, kao što naslov kaže, 2. travnja je Međunarodni dan dječje knjige. Prošle godine smo napisali, a za one koji su sjedili na ušima (ili možda očima??) ponavljamo: “Svake godine 2. travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) kako bi se ukazalo na vrijednosti koje nam daju dječje knjige i potaknuo interes prema knjigama i čitanju kod djece, mladih… Datum je izabran  zato jer se toga dana davne 1805. rodio velikan dječjih bajki i priča Hans Christian Andersen.”.
slika preuzeta s www.facebook.com
slika H.C. Andersena preuzeta s http://www.facebook.com

Slavlju ovog prevažnog dana pridružit ćemo se jednom igrom koja ide ovako: u postu će se pojaviti naslov jedne dječje knjige, a vi trebate u komentarima pisati naslove drugih knjiga i to tako da naslov iduće knjige započinje posljednjim slovom iz prethodnog naslova. Npr. Junaci Pavlove ulice, Eko Eko… Je li jasno? Hm, dobro, ponavljamo…

 • u postu se pojavljuje naslov jedne dječje knjige
 • najbrži Tragač piše u komentaru naslov neke druge dječje knjige koji mora započinjati posljednjim slovom prethodnog naslova (slijedite li me?)
 • idući Tragač piše naslov treće (bilo koje dječje) knjige, koji mora započinjati posljednjim slovom prethodnog naslova (onog koji je napisao brži Tragač)
 • i tako dalje… sve dok vam ne ponestane inspiracije (ili vas mama potjera na spavanje) 😛
 • svaki Tragač može sudjelovati nebrojeno puno puta i napisati puno naslova, no ne može sudjelovati dva puta za redom (odnosno nastavljati se na naslov/knjigu koji je sam napisao)
 • na kraju ćemo prebrojati sakupljene naslove – što više knjiga, veći smo knjigoljupci (tko bi odolio ovakvom izazovu? :-P)
 • i još nešto: naslovi dječjih knjiga često završavaju samoglasnikom (i to vrlo često samoglasnikom a :roll:) pa povremeno možete ubaciti i naslov koji počinje s posljednja dva slova npr. Pipi Duga Čarapa, Pa…
 • je li sada sve jasno?!

Ako je, počnimo slaviti dječje knjige igrajući se njihovim naslovima!

Naš prvi i početni naslov je: Pipi Duga Čarapa.

Pa navalite, Tragači, ipak je ovo i vaš dan! 🙂

Oglasi

63 thoughts on “2. travnja – Međunarodni dan dječje knjige

 1. Bravo Tragači, dokazali smo da smo veliki knjigoljupci! Uspjeli smo sakupiti 60 naslova, a nije bilo nimalo lako!
  Ovim komentarom proglašavam igru i slavljenje Međunarodnog dana dječje knjige službeno završenima!

Komentari su isključeni.