Istina ili ne!

Dragi Tragači, nadam se da ste uspjeli doći do primjerka knjige Godina bez zeca i da ste, kako smo vam i savjetovali, prionuli na čitanje te iste knjige i da ste sada potpuno spremni za rješavanje zadataka, odgovaranje na pitanja i pisanje komentara, a sve vezano uz tu istu knjigu :). 

Godina bez zeca je knjiga koja je nastala na temelju stvarnih likova i događaja u obitelji Lovrenčić-Pelc, ali zaista stvarnih. Glavni junak Leo, ustvari je autoričin sin Adrian čiji je stvarni život opisan u stvarnoj knjizi.  Shvatili ste!  Godina bez zeca autorice Sanje Lovrenčić je realističan roman. Premda se na momente čini da su neke stvari nemoguće ili blaže rečeno, izmišljene i sama autorica je potvrdila autentičnost likova i događaja koje spominje u knjizi. Pa, sada ostaje na vama, hoćete li povjerovati u riječi jedne književnice ili nećete.

I evo, došli smo do prvog pitanja za Tragače: Vjerujete li piscima i njihovim pričama?   Koliko često se pitate je li se nešto i stvarno dogodilo i ima li veze sa stvarnim likovima iz  života pisaca čije ste knjige čitali?   Vjerujete li Sanji Lovrenčić u istinitost  priče koju je ispričala u knjizi Godina bez zeca?   Slobodno navedite primjere iz knjige za koje mislite da su istiniti i one za koje mislite da su neistiniti. (priznajem, ovdje ima više od jednog pitanja 😛 )

 

Oglasi

6 thoughts on “Istina ili ne!

 1. Vjerujem li im? Pa, da. Vjerujem, odnosno želim im vjerovati. Naravno, to ovisi od knjige do knjige. Ako je u pitanju neka sretna situacija ili događaj, lijepo je vjerovati da se to zaista dogodilo, pogotovo kada je pripovjedač u prvoj osobi. Također, ponekad i poželim da to što se događa u nekoj knjizi dogodi i meni samoj. No, ako je u pitanju nešto tužno ili ne baš lijepo, uglavnom sve što nije veselo, ne želim vjerovati da se to zaista dogodilo i želim to izbaciti iz glave. Ali, u principu, vjerujem u ono što pisci opisuju i ono što se događa. naravno, posebno mjesto zauzima fantastika, u koju praktičkim dijelom ne možete ni vjerovati,ali i u njoj nalazimo stvarne situacije. Često si, dok čitam, pomislim: “Ma da,sigurno”.” Ali to je tek onako,u prvi mah, no onda se zamislim i shvatim da je to itetekako stvaran događaj, ma koliko čudan ili nepravedan bio (osim, naravno, fantastike).
  Što se tiče toga vjerujem li Sanji Lovrenčić, to još neću odgovoriti jer sam knjigu posudila tek prije sat vremena, tako da ćete na moj odgovor na to pitanje morati još malo pričekati.

  1. Ja vjerujem i fantastici. Naravno, ne u smislu da mislim kako je sve što se ondje spominje istina, ali neki događaji možda su se stvarno dogodili samo što ih je pisac malo ukrasio fantastičnim elementima. 😉
   Zašto recimo neka vještica ne bi bila piščeva susjeda koja ima kukasti nos i žali se na vremensku prognozu? Ili bi možda neki trol mogao biti zbunjeni vratar? Ili možda… Moram malo obuzdati tu svoju maštu. 🙂 Ali zašto ne bi neki fantastični događaji bili donekle stvarni? Do onog djela gdje se još ne spominju kletve, čarolije, fantastična bića i piščeva susjeda, ovaj vještica. Možda je pisac baš pronašao inspiraciju u njemu poznatim i itekako stvarnim događajima i ljudima tako da su i te izmišljotine zapravo na neki način donekle istinite. :mrgreen:

 2. Lorena i Martina, napisale ste baš dobre komentare. Onakve kakve pišu pravi Tragači knjiga 🙂 . Martina tvojemu sam se i nasmijala 😀 . Da vrlo je moguće da pisci samo preoblikuju stvarni život… pa ne kaže se uzalud da život piše romane. A ponekad život napiše i fantastičnu priču. Ako mi ne vjerujete pročitajte knjigu Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea.

  1. Čula sam za tu knjigu i pomislila kako bi ju bilo lijepo pročitati čim sam uočila riječ “Fantastične” Pa onda još i “knjige” i na kraju još i lete. Zvuči mi kao zanimljiva knjiga. Samo se nadam da ta ne leti. Ne bih htjela da odleprša dok sam na najnapetijem djelu. 😛 😯

 3. Da, vjerujem im. Zašto ne bi opisali neki događaj koji se stvarno dogodio. Često se to pitam. Vjerujem da je 50% onog što se dogodilo u priči stvarno, ali dosta toga je izmišljeno. Čini mi se kao istiniti roman.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s