Brbljava Dolores

Jednog rujanskog jutra u sam cik zore žitelje Milne na otoku Braču probudilo je uzrujano papigino kriještanje:

Kra -kra, Kapetane! – Kra- kra, Kapetane!

Papigino prodorno kriještanje nije slutilo na dobro, a tako je i bilo. Cijelim selom odjeknula je tužna vijest o Kapetanovoj smrti. Poslan je brzojav u Zagreb, njegovu sinu, koji je već sljedećeg dana doputovao na otok. S njim su došli i njegovi sinovi, Kapetanovi unuci Krešo i Srećko, kojima je bilo teško vjerovati kako dide više nema i kako više nikada neće slušati one uzbudljive priče o putovanjima po dalekim morima, o ogromnim kitovima i krvločnim morskim psima. Koračali su jedno uz drugo bez riječi, pognute glave…

… a onda su usred tišine začuli otužan kriještav glas:

Kra, kra, kra!..

Potrčali su u smjeru glasa i ubrzo se našli pored djedove papige koja je na trenutak utihnula i nakrivila svoju pernatu glavicu zagledavši se u njih, a onda nastavila tužno kriještati…

… a kako je samo bila vesela i brbljava ta papiga, dok je Kapetan bio živ:

Mulci i magarci! Mulci i magarci! – dobacivala bi  smiješnim grlenim glasom kad god bi se koji od unuka približio njezinoj krletci.

Brbljavu papigu, ljubimicu Dolores, Kapetan je oporukom ostavio, na njihovu radost, unucima Kreši i Srećku.

Hu – hu – ra… – ponavljao je kriještav glas, kao da se smije, čuvši veselje Kreše i Srećka.

U Zagrebu, u novom domu, Dolores je bivala sve veselija i brbljavija. Isturila bi svoju glavicu iz krletke i znatiželjno promatrala sve što se oko nje događalo, prolaznike je pozdravljala:

Dobar dan! Bon giorno! Guten tag!

Vrlo često je zabavljala ili srdila stanovnike zgrade vičući iz sveg glasa:

Šuti mali! ili Kre-kre-kreten…

Što ti je najsmješnije što je Dolores govorila?

Kad bi imao /la priliku, što bi je ti naučio/la pričati?

Pogledaj video isječak!

Napiši kako bi bilo imati papigu poput Dolores ili Madison  za kućnog ljubimca?

Oglasi

12 thoughts on “Brbljava Dolores

  1. Super bi bilo imati takvu papigu! Ja bi ju naučila svakakve pjesme i bontonu, a možda i da se javlja na telefon. Super su svi isječci, divno! Zanimljiva papiga ne mogu ništa izdvojiti sve je super!

  2. Ja sam tu knjigu čitala davno. Posudit ću ju kad vratim ove knjige koje imam, da se prisjetim. Obje su mi papige zabavne, ne mogu izdvojiti ni jednu. Voljela bih imati takvu papigu jer bi s njom razgovarala kad bi bila tužna i ona bi me razveselila.

  3. Papige, ako neke riječi jako često čuju onda ih same nauče govoriti. Ali naravno nauče i tako da ih učite. Jako su pametne.

  4. Hahahahha papiga Madison je jako slatka i smiješna!! Voljela bih imati neku papigu poput Dolores ili Madison. Učila bi ih da pozdravljaju ljude ili govore nešto smiješno. Slažem se s Točkicom 🙂

  5. Bilo jako zanimljivo imati papigu poput Dolores ili Madison. Najsmješnije mi je bilo dok je Dolores govorila Dugome da je lopov lopovski. Ja bih Dolores naučila čitati i naučila bih je puuuuno pričati. Bila bi mi dobro društvo jer i ja jako volim brbljati.

    1. Eh, to je ono što me privlači kod papiga. Jako su zanimljive jer mogu govoriti, pa stoga volim i knjige o papigama. Mada znamo da je za papige uobičajeno da govore, uvijek se nasmijemo kada nešto kažu, u stvarnom svijetu ili u knjizi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s